LF-Fietsclub: Rondje Zevensprong

Fietsroute 754754

Aangeboden door: W.J.van , Noord-Brabant

223

Omschrijving

Mensen mogen dan grenzen vastleggen, de natuur trekt zich daar niets van aan. Zo liggen de Kempen verspreid over Belgisch Limburgs en Noord-Brabant. Deze route laat je genieten van de prachtige Kempische natuur met zijn beekdalen, stille bossen en uitgestrekte heidevelden, dit internationaal gebied heet Groote Heide..

De route begint en eindigt oorspronkelijk bij Hotel-Restaurant De Zevensprong. In het sfeervolle restaurant word je culinair verwend. Op de menukaart staan Franse-, mediterrane- en streekgerechten die met dagverse producten en de grootste zorg worden bereid. Het hotel beschikt over 9 comfortabele kamers die zijn voorzien van een internetverbinding, eigen toilet en douche of bad. Na een goede nachtrust ben je helemaal opgefrist om nog een heerlijk dagje in de Kempen door te brengen. Je kunt hiervoor bij de Zevensprong een speciaal arrangement boeken. Of je wandelt vanuit deze locatie route 228165.
Vrij snel na het opstappen fiets je de Dommelvallei binnen. De Dommel ontspringt in de Belgische Kempen en stroomt over een afstand van 120 kilometer naar Den Bosch, waar hij samen vloeit met het riviertje de Aa en onder de naam van de Dieze verder stroomt. Je rijdt kilometers lang door een pittoresk landschap van vloeiweiden, akkers met houtwallen, elzenbroekbossen en populieraanplanten. Omdat je bijna onafgebroken door de natuur rijdt, zou je haast vergeten dat je na een aantal kilometer de grens oversteekt.
Net voorbij Borkel zie je de heide van natuurgebied de Malpie. Je komt langs een aantal vennen: sommige zijn ooit aangelegd als visvijver, andere zijn op natuurlijke wijzen ontstaan als stroomdalvennen van de Dommel. In dit prachtige gebied lijkt de tijd stil te hebben gestaan.
Na een korte doorsteek rij je door het Leenderbos. Dit typisch Kempische landschap met zijn kleine hoogteverschillen is tijdens de laatste ijstijd ontstaan door afzettingen van zand. Heide, bossen, vennen: dit uitgestrekte natuurgebied verveelt nooit. Net voorbij Heeze fiets je door nog zo’n pareltje van de Kempische natuur: de Strabrechtse Heide. In deze uitgestrekte vlakte van struik- en dopheide liggen enkele fraaie en stille vennen. Je hebt er prachtige vergezichten, zeker als de heide in bloei staat. Wellicht kom je tijdens het fietsen de schaapsherder met zijn kudde Kempense Heideschapen tegen.
In het buurtschap Leenderstrijp zie je vele eeuwenoude langgevelboerderijen. Trap niet te snel en geniet van de blik terug in de Kempische tijd die je hier krijgt. Na wederom kilometers lang door de Leenderbossen te hebben gefietst, kom je langs nog een locatie met grote cultuurhistorische waarde: de Achelse Kluis, een Trappistenabdij op de grens van België en Nederland. In 1656 werd hier in de buurt een grenskapel gebouwd: katholieken uit het protestantse Nederland mochten hier, net over de grens, wel hun erediensten houden. De abdij bestaat nog steeds, al is het aantal monniken niet meer zo groot als in de hoogtijdagen rond het begin van de twintigste eeuw. Even verderop ligt het eindpunt van je route, waar het eten na een prachtige lange dag in de Kempen je goed zal smaken. Zie onder route.nl nummer: 228164

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

5554GE, Valkenswaard, Nordbrabant, Niederlande
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Valkenswaard
5554GE Valkenswaard
Plan route naar startpunt

kloosterplein

Molenstraat
5554NC Valkenswaard

Oplaadpunt

Markt
5554CD Valkenswaard

VVV Valkenswaard

Markt 19
5554CA Valkenswaard
040 201 51 15
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Achelse Kluis 2

St.-Benedictusabdij - De Achelse Kluis

Abdij

De Achelse Kluis is al sinds eeuwen een plek waar mensen neers...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 754754 | Toegevoegd op 18-12-2017 | Laatst gewijzigd op 23-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding