Overkwartier 15 | Rustplaats Graefenthal: Asperden – Mook ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 750698

Aangeboden door:

636 15

Omschrijving

Dit traject is het laatste traject van de Overkwartier-fietsroute en gaat weer over de Duitse grens terug naar Nederland. Vanaf 1473 hoorde Middelaar als enige onderdeel van dit traject nog bij het graafschap Gelre. De Maas bij Gennep vormde in die tijd de grens tussen hertogdom Kleef en hertogdom Brabant.

Klooster Graefenthal
Een belangrijke locatie voor de graven en hertogen van Gelre was het Klooster Graefenthal. Het werd gesticht door graaf Otto II van Gelre (1215-1271). De naam komt van Gravendaal, letterlijk ‘het dal van de graaf’. In het klooster liggen dertien graven, gravinnen, hertogen en hertoginnen van Gelre begraven. De eerste vrouw van Otto II, Margaretha van Kleef, drong er bij haar echtgenoot op aan een klooster te stichten. Drie jaar na de bouw van het klooster, in 1251, stierf ze. Ze was de eerste gravin van Gelre die er begraven werd. Karel de Stoute schonk het klooster na de verovering van Gelre in 1473 aan Kleef. Hertog Johan II van Kleef liet het vervallen gebouw weer opknappen.

Reichswald
Het traject raakt vlak voordat het de grens met Nederland oversteekt het Reichswald, een bosgebied tussen Kranenburg, Kleef en Goch. Dit bos is slechts een klein restje van het reusachtige bos dat hier in de middeleeuwen lag. Gedurende de late middeleeuwen ruzieden Kleef en Gelre vrijwel constant over wie welk deel van het woud in bezit had. Het bos is berucht geworden door de hevige gevechten die er de laatste maanden van de oorlog plaatsvonden. Operation Veritable werd grotendeels in de bossen uitgevochten, waarbij aan zowel Duitse als geallieerde kant veel soldaten stierven.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route. Let op een deel van deze route loopt over onverharde paden.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst.  Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Klooster Graefenthal
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Klooster Graefenthal
Maasstraße
47574 Goch
Plan route naar startpunt

Maasstraße
47574 Goch

Goch

Franz-Lilling-Straße
47574 Goch

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Klooster Graefenthal

Klooster Graefenthal

Kerk

Het klooster Graefenthal werd in 1248 gesticht door graaf Otto...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750698 | Toegevoegd op 8-11-2017 | Laatst gewijzigd op 19-3-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding