Overkwartier 15 | De Swalm, grens en naamgever: Kevelaer – Asperden

Fietsroute 750697

Aangeboden door:

862 17

Omschrijving

Tijdens dit traject volg je in grote lijnen de stroom van de rivier de Niers, die ten noorden van Gennep de Maas instroomt. Tussen Goch en Weeze en ten oosten van Nergena vormt de rivier de grens tussen het voormalige Ambt Goch en hertogdom Kleef.

Weeze
Karel de Stoute schonk Ambt Goch en het dorp Mook in 1473 aan Kleef. Later volgde ook de stad Weeze waar tot die tijd zowel de hertogen van Kleef als die van Gelre zeggenschap hadden. Zo behoorden Schloss Wissen en Kasteel Hertefeld aan Kleef toe terwijl de Gelderse hertogen claim legden op de stad zelf.

Katholiek Kevelaer
De stad Kevelaer, in Ambt Geldern, bleef wel Gelders grondgebied. Vandaag de dag staat de stad bekend als een bedevaartsplaats van het heilige Genadebeeld van Maria. Dit is zo ontstaan in de Tachtigjarige Oorlog, waarin het Overkwartier als Spaans-Gelre katholiek bleef. In het grensgebied met de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden deden de Spanjaarden hun best het katholieke geloof in stand te houden. Het creëren van bedevaartsoorden was een middel religieus enthousiasme te stimuleren. Zo hoefden de Spanjaarden aan de ene kant minder te vrezen voor overlopende onderdanen en hoopten ze aan de andere kant katholieke inwoners van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan hun kant te krijgen.

Operation Veritable
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied tussen de Niers en de Maas zwaar getroffen door oorlogsgeweld. De stad Weeze raakte in februari 1945 betrokken bij Operation Veritable van de geallieerden. Met deze operatie probeerden Britse en Canadese troepen vanaf de Maas en Nijmegen door te stoten richting de Rijn. Ten noorden van de Niers moesten de soldaten zich een weg door het Reichswald heen banen. Het dichte bos, de modderige omgeving en de hevige tegenstand vanaf Duitse kant zorgden ervoor dat ze maar langzaam vooruitkwamen. In Weeze hielden Duitse soldaten en hun handlangers zich overal in de stad verborgen zodat de geallieerden zich straat voor straat vooruit moesten vechten. Na de bevrijding stond slechts twintig procent van de binnenstad nog overeind.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kos-ten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Kaarsenkapel
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Kaarsenkapel
Kapellenplatz
47623 Kevelaer
Plan route naar startpunt

Roermonder Platz
47623 Kevelaer

Kevelaer

Ladestraße
47623 Kevelaer

Haydnstraße
47623 Kevelaer

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Klooster Graefenthal

Klooster Graefenthal

Kerk

Het klooster Graefenthal werd in 1248 gesticht door graaf Otto...

Meer informatie
Geen foto van Kaarsenkapel

Kaarsenkapel

Kapel of kruis

Dankzij de status van Kevelaer als bedevaartsoord voor de Mari...

Meer informatie
Geen foto van Weeze

Weeze

Toeristische bezienswaardigheid

Het stadscentrum van Weeze is voor het grootste gedeelte in de...

Meer informatie
Geen foto van Genadebeeld

Genadebeeld

Toeristische bezienswaardigheid

Dit Genadebeeld met een afbeelding van de heilige Maria in de ...

Meer informatie
Geen foto van Slot Wissen

Slot Wissen

Kasteel

Het veertiende-eeuwse slot Wissen ligt ten zuiden van Weeze vl...

Meer informatie
Geen foto van Oorlogsbegraafplaats Weeze

Oorlogsbegraafplaats Weeze

Toeristische bezienswaardigheid

Op deze oorlogsbegraafplaats liggen 2.016 soldaten die om het ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750697 | Toegevoegd op 8-11-2017 | Laatst gewijzigd op 9-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding