Overkwartier 14 | Steden met een bijzonder verhaal: Straelen – Kevelaer

Fietsroute 750695

Aangeboden door:

1830 18

Omschrijving

Hoewel dit traject door het huidige Duitsland loopt, behoorde dit gebied tot de oorspronkelijke kern van het hertogdom Gelre. Na de Vrede van Münster, die een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), bleef Spaans-Gelre in Spaanse handen. Dat gold ook voor de oorspronkelijke hoofdstad van het graafschap en latere hertogdom: Geldern. Het hertogdom en dus ook de provincie Gelderland danken zelfs hun naam deze stad.

Brullende draak
Rondom Geldern zou zich een legendarische gebeurtenis hebben afgespeeld die een verklaring geeft voor de naam ‘Gelre’. In de negende eeuw zou hier namelijk een draak hebben gewoond, die niet zomaar brulde maar een geluid uitstootte dat klonk als het woord Gelre. Twee broers doodden de draak onder een oude mispelboom, waarna zij op die plek een kasteel bouwden. Dit kasteel was de kern van het latere hertogdom Gelre. Dit zou ook de mispelbloemen in het wapen van het hertogdom Gelre verklaren.

Regentes van Gelre
In Geldern is in de Sint-Maria-Magdalenakerk de Gelderse hertogin Catharina van Egmont (1439-1497) begraven. Zij was de tante van Karel van Gelre en moest na de dood van zijn ouders als regentes alles op alles zetten om het hertogdom uit de handen van de Bourgondiërs te houden. Desondanks wist de Bourgondische keizer Maximiliaan van Oostenrijk stukje bij beetje steeds meer stukken van Gelre te veroveren. Toen Karel van Gelre volwassen was en de titel van hertog officieel op zich kon nemen, stond hij voor de moeilijke taak de Bourgondiërs uit Gelre te verdrijven. Hierin was hij verrassend succesvol. Hij wist de Bourgondiërs zelfs zo ver te krijgen dat ze hem in 1513 als hertog van Gelre erkenden.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kos-ten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Petrus- en Pauluskerk
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Petrus- en Pauluskerk
Kirchplatz
47638 Straelen
Plan route naar startpunt

Südwall
47638 Straelen

Salomonweg

Venloer Straße
47638 Straelen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Petrus- en Pauluskerk

Petrus- en Pauluskerk

Kerk

De Petrus- en Pauluskerk in Straelen is een rooms-katholieke k...

Meer informatie
Geen foto van Sint-Maria-Magdalenakerk

Sint-Maria-Magdalenakerk

Kerk

Deze Sint-Maria-Magdalenakerk is in 1339 opgericht als klooste...

Meer informatie
Geen foto van Genadebeeld

Genadebeeld

Toeristische bezienswaardigheid

Dit Genadebeeld met een afbeelding van de heilige Maria in de ...

Meer informatie
Geen foto van Slot Haag

Slot Haag

Kasteel

Slot Haag dateert uit de zeventiende eeuw en is een van de bel...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750695 | Toegevoegd op 8-11-2017 | Laatst gewijzigd op 10-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding