Overkwartier 13 | Een vestingstad en een bloemenstad: Nettetal – Straelen

Fietsroute 750693

Aangeboden door:

427 9

Omschrijving

Hoewel het Overkwartier in dit traject nog grensde aan hertogdom Gulik, heeft het in de geschiedenis meer met Kleef te maken gehad. Afwisselend hoorde de versterkte vestingstad Wachtendonk met burcht bij Kleef en Gelre. De Bourgondische hertog Karel de Stoute bijvoorbeeld schonk na de verovering van Gelre in 1473 Mook, Ambt Goch en Ambt Wachtendonk aan Kleef. Dit deed hij in ruil voor de bijstand die Kleef aan Karel had geboden. Voor de hertogen van Kleef betekende deze verovering en de nieuwe status van vazalstaat van Karel de Stoute de uitschakeling van een van hun grootste rivalen: de hertogen van Gelre. Karel van Gelre wist echter vanaf 1492 Gelre, inclusief Wachtendonk, weer stukje bij beetje terug te veroveren.

Tussen de Republiek en Spanje
Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog gebeurde er veel rondom dit stuk van de grens. Gulik en Berg, die op de hand van de Spanjaarden waren, vielen onder de invloedssfeer van het Spaanse deel van het Overkwartier. Dit stond beter bekend als Spaans-Gelre. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden probeerde gedurende de oorlog de Zuidelijke Nederlanden inclusief Spaans-Gelre bij hun nieuwe staat te voegen. Dat zorgde voor veel gewapende conflicten. Daarnaast staken de Spanjaarden in hun gebieden dichtbij de Republiek veel energie in het behoud en de opbouw van katholieke kerken. Daarmee hoopten ze niet alleen de inwoners van het republikeinse Overkwartier te verleiden voor de katholieke kerk te kiezen, maar ook om katholieken uit de Republiek naar Spaans-Gelre te lokken.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kos-ten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Infozentrum Krickenbecker Seen
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Infozentrum Krickenbecker Seen
Krickenbecker Allee
41334 Nettetal
Plan route naar startpunt

Naturerlebnis Krickenbecker Seen

Hinsbecker Straße 34
41334 Nettetal

Rektor-Budde-Straße 3
41334 Nettetal

Kaldenkirchen

Bahnhofstraße 1a
41334 Nettetal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Sint-Amanduskerk

Sint-Amanduskerk

Kerk

De Sint-Amanduskerk is opgericht ter ere van Sint Amandus van ...

Meer informatie
Geen foto van Petrus- en Pauluskerk

Petrus- en Pauluskerk

Kerk

De Petrus- en Pauluskerk in Straelen is een rooms-katholieke k...

Meer informatie
Geen foto van Wachtendonk

Wachtendonk

Toeristische bezienswaardigheid

Ondanks het conflictrijke verleden heeft de vestingstad Wachte...

Meer informatie
Geen foto van Schloß Krickenbeck

Schloß Krickenbeck

Kasteel
Geen foto van Burcht Wachtendonk

Burcht Wachtendonk

Ruïne

De geschiedenis van de burcht Wachtendonk is sterk verweven me...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750693 | Toegevoegd op 8-11-2017 | Laatst gewijzigd op 10-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding