Overkwartier 11 | De Swalm, grens en naamg: Wegberg - Brempt

Fietsroute 750689

Aangeboden door:

359 7

Omschrijving

Dit traject loopt na de stad Wegberg richting het noorden en volgt dan het Schwalmtal richting Brempt. Hiermee volgt het precies het langgerekte noordelijke deel van het voormalige Ambt Erkelenz. De stad Wegberg ligt aan een zijarm van de rivier de Swalm, die zich in het dal in meerdere beekjes vertakt. De rivier vormde als natuurlijke barrière de grens tussen Gelre en Gulik.

Gulik
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hoorde het Overkwartier lange tijd als Spaans-Gelre bij Spanje. Het naburige hertogdom Gulik maakte geen onderdeel uit van dit gebied. Toch viel het hertogdom wel degelijk onder de Spaanse invloedssfeer en werden zo alsnog betrokken bij de Tachtigjarige Oorlog. Als grensstad speelde Wegberg en vooral de Burcht Wegberg een belangrijke rol in gevechten tussen Gulikse en Gelderse soldaten.

Verandering van het grensgebied
De grens tussen Gulik en het voormalige Ambt Erkelenz in Gelre werd nog tot de veroveringen van Napoleon in stand gehouden. De stad Erkelenz ging wel over in andere handen. Na de Vrede van Utrecht in 1713 hoorden de stad en omgeving bij het vorstendom Palts-Neuburg net als het hertogdom Gulik. Het gebied tussen Roermond en Wegberg kwam in handen van de Habsburgse Oostenrijkers. De Oostenrijkse keizer Karel VI (1685-1740) hield het bestaande bestuur in Roermond en Wegberg grotendeels onafhankelijk in stand. Hij bleef echter officieel de hertog van ‘Oostenrijks-Gelre’ tot Napoleon in 1795 de gebieden veroverde.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route. Let op een deel van deze route loopt over onverharde paden. 

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilomterlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Burcht Wegberg
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Burcht Wegberg
Burgstraße
41844 Wegberg
Plan route naar startpunt

Tiefgarage Kreuzherrengalerie

Kreuzherrenstraße
41844 Wegberg

Wegberg

Am Bahnhof
41844 Wegberg

Vom Flachs zum Leinen

Industriestraße 24
41844 Wegberg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Burcht Wegberg

Burcht Wegberg

Kasteel

Burcht Wegberg werd gebouwd in 1343. De kasteeltoren en het po...

Meer informatie
Geen foto van Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaartskerk

Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaartskerk

Kerk

De Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaartskerk in Rickelrath werd gebouw...

Meer informatie
Geen foto van Inselschlösschen Hariksee

Inselschlösschen Hariksee

Toeristische bezienswaardigheid

Hariksee is een meer gelegen tussen Schwalmtal en Niederkrucht...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750689 | Toegevoegd op 8-11-2017 | Laatst gewijzigd op 10-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding