LF-Fietsclub: Campanile Hotel fietsrondje via: Bata-, Philips- en Drentsdorp

Fietsroute 750679

Aangeboden door: W.J.van , Noord-Brabant

328

Omschrijving

LF-Fietsclub wenst u veel fietsplezier met deze GPS: Route nl 750679 naam : Campanile Hotel fietsrondje via: Bata-, Philips- en Drentsdorp

De fietsroute start bij hotel Campanile. ( NOORD BRABANTLAAN 309 5657 GB EINDHOVEN )
Omschrijving en bezienswaardigheden tijdens deze fietsroutes :(info bronnen uit Wikepedia)
De route wordt met de klok mee gevolgd via de zwevende fietsrotonde:
 "de Hovenring ".

De Rotonde De Hovenring is een bouwproject uit 2012 . Het is een imposant bouwwerk waar de fietsrotonde aan tuikabels hangt .
Via Noord-Brabantlaan naar FKNP 16 , en vervolgens langs het Beatrixkanaal via het fietknopennetwerk in noordelijke richting naar Best.
 
Molen "De Volharding".
In centrum Best passeren we de standaardmolen "De Volharding " die in 2013 weer gerestaureerd is opgeleverd.

Robert Cole & Joe Mann 1944
In de bossen tussen Son en Best op de Sonseweg is in de 2e wereldoorlog tijdens de bevrijding 18 en 19 september 1944 fel gevochten. De Duitse troepen trokken op vanuit Boxtel en Best en ze probeerden onder andere de drop- en landingsgebieden bij Son te heroveren. Veel soldaten sneuvelden in deze strijd, waaronder de moedige luitenant-kolonel Robert Cole en soldaat Joe Mann. Beide mannen werden na de gevechten onderscheiden met de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding: de Medal of Honor.
Bij het luisterpunt direct na KNP 17 hoor je het verhaal.

Aquabest
We vervolgen de weg naar recreatie en ontmoetingsplas Aquabest. Aquabest is een gastvrij recreatiepark voor jong en oud rond een mooie royale plas gelegen aan de A2 bij Best (Eindhoven).
De plas is ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de aanleg van de omringende autosnelwegen.
We rijden voorts door een van de Eindhovense wijken " Achtse Barrier ".

Achtse Barrier
De naam Achtse Barrier verwijst naar het tolhuis aan de Boschdijk: de Achtse Barrier (1900). Behalve de Achtse Barrier lag er zuidelijker aan de Boschdijk nog een tolhuis, de (Woenselse) Barrier. Toen de Boschdijk verbreed werd is het tolhuis afgebroken (1956). De straatnamen zijn ontleend aan Frankrijk, centraal door de wijken loopt de Franse Baan, en de rest van de straten hebben namen van Franse dorpen. De wijken van de Achtse Barrier worden ook vaak als doolhof omschreven vanwege hun ongestructureerde verloop. A.F.Th. van der Heijden, geboren in de Eindhovense buurt Tivoli dat bij zijn geboorte nog tot Geldrop behoorde, schreef daarover in zijn roman Asbestemming in 1994 het volgende: "een nieuwbouwwijk in een gestileerde schots- en scheve stijl ontworpen naar het stratenplan van een Frans plattelandsdorp, compleet met boerderijdaken van ongelijke hoogte".
Via het Driehoeksbos komen we aan in Vredeoord.

Vredeoord

Vredeoord is een buurt in Woensel-Zuid in Eindhoven en ligt aan de noordkant van het Centrum. De buurt ligt in de wijk Erp die uit zes buurten bestaat. De naam van de buurt verwijst naar het landgoed Vredeoord. In 1839 kocht de Eindhovense koopman Hoefnagels een grote lap grond van het grote heidegebied tussen Woensel en Best waar hij het landgoed Vredeoord op bouwde, dat inmiddels gesloopt is. In het gebied ligt anno heden nu GGzE De Grote Beek.
Vervolgens fietsen we richting Eindhoven Centrum Fellenoord onder het spoor door naar het Uitgaan-en winkelcentrum van Eindhoven.
 
Eindhoven
De gemeente Eindhoven omvat naast de gelijknamige stad Eindhoven tevens het dorp Acht en de uitbreidingslocatie Meerhoven. Eindhoven is de vijfde gemeente van Nederland naar inwonertal. De gemeente telt 227.100 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) op een grondgebied van 88,84 km². De gemeente Eindhoven maakt deel uit van de Metropoolregio Eindhoven (MRE) en het stedelijk netwerk BrabantStad. De agglomeratie Eindhoven (niet te verwarren met de metropoolregio), bestaande uit onder andere de gemeenten Eindhoven, Veldhoven, Best, Nuenen en Geldrop-Mierlo, telt bijna 420.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 540 km². In de MRE wonen ongeveer 750.000 mensen. Op 24 november 2015 heeft de gemeente haar 225.000e inwoner verwelkomd. De stad groeit nog steeds: de prognose is dat het aantal inwoners van de gemeente in 2020 zal zijn gestegen naar 231.000.
Na de Willemstraat , op de St Antioniusstraat te Eindhoven passeren we de "Steentjes Kerk" .

De Steentjes kerk is bijzonder door de vele steentjes waaruit deze kerk is opgebouwd en de bouwstijl van Romeinse Basilieken.

Philipsdorp
Philipsdorp is een buurt in de wijk 'Strijp binnen de ring' van het stadsdeel Strijp in Eindhoven die gebouwd is na 1910 om te voldoen aan de behoefte aan woonruimte voor werknemers van de snel groeiende gloeilampenfabriek van Philips. Het idee van een fabrieksdorp omvatte een visie op de leefomstandigheden van de moderne fabrieksarbeider, zoals een gezonde woning, een moestuin en werk op korte afstand. Alle voorzieningen voor de arbeiders, zoals bedrijfswinkels, een broodfabriek, een badhuis en scholen, maar ook sportvelden en een muziekvereniging waren binnen het dorp gevestigd. Er werd een besef gekweekt van saamhorigheid en trouw aan het bedrijf waar men mocht werken. Het fabrieksdorp moest een complete leefgemeenschap vormen.
Na Philipsdorp fietsen we noord-westelijke richting Drentsdorp.

Drentsdorp
Drents Dorp is een ook de buurt in het stadsdeel Strijp in Eindhoven en behoort tot de wijk Halve Maan. Drents Dorp werd in de jaren twintig van de 20e eeuw gebouwd. Het was een wijk waar Philips de arbeiders huisvestte die uit Drenthe kwamen. De wijk herbergt, naast veel verwijzingen naar bomen (Eikenstraat, Wilgenstraat) ook veel straatnamen uit Gelderland. De gemeente wilde in die tijd de nieuwe buurten noemen naar gemeenten in Nederland. In de “Gelderse wijk” kwamen voornamelijk Drentenaren te wonen zodat de naam van de wijk Drents Dorp werd. Een op het oog vreemde straatnaam in de wijk is de Canadastraat, die echter vernoemd is naar de Canadese populier, in Noord-Brabant destijds veel gebruikt in de klompenindustrie en lokaal Kanidas genoemd. Er staan ongeveer 1.000, voornamelijk vooroorlogse goedkope en kleine woningen. De wijk bestaat uit drie delen: Noord, Zuid en Oost. Strijp-R is nog in herontwikkeling maar hoort in principe ook bij Drents Dorp.(Zie bezichtig hier ook de panden van Piet-Hein Eek.)

Herdgang
De Herdgang is het trainingscomplex van PSV en een officiële buurt in Eindhoven.
Het complex bestaat uit zeven voetbalvelden en verder verschillende trainingsfaciliteiten, waaronder een fitnesscentrum. Het ligt aan de noordkant van Eindhoven, nabij landgoed De Wielewaal, aan de Oirschotsedijk. Het is een bosrijke en rustige omgeving. PSV werkt al haar trainingen af op De Herdgang. De jeugd- en amateurteams trainen en spelen ook op dit complex. De trainingen en wedstrijden die op de Herdgang plaatsvinden zijn meestal vrij toegankelijk.
De Herdgang stamt uit 1952 en is in 2002 verbouwd. Nu zijn er op het complex de kantoren voor scouts, de jeugdopleiding en het secretariaat. De amateur- en jeugdkantine is in 2005 verbouwd en ook voor rolstoelgebruikers zijn er voorzieningen.

Na de Herdgang fietsen we via de wijk Lievendaal en industrie terrein De Hurk weer terug naar Hotel Campanile

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

5657GB, Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Eindhoven
5657GB Eindhoven
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Hurksestraat
5652 AL Eindhoven

VVV Veldhoven / bibliotheek

Meiveld
5501KC Veldhoven
040-2532901
Stuur een mail

Eindhoven Beukenlaan

Marconilaan
5617AD Eindhoven

Oplaadpunt

Oirschotsedijk
5651GC Eindhoven

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Renard

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Renard in Best ben je altijd van har...

Meer informatie
http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes178.png

Philips Fruittuin

Fietscafe

Pannenkoekenhuis De Proeftuin, smullen in de boomgaard. Van ha...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Steentjes Kerk-Eindhoven

Steentjeskerk

Kerk

De Steentjeskerk is bijzonder door de vele steentjes waaruit d...

Meer informatie
Geen foto van De Volharding (romp/restant)

De Volharding (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van L115: Robert Cole en Joe Man

L115: Robert Cole en Joe Man

Liberation Route

In de bossen tussen Son en Best is fel gevochten op 18 en 19 s...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750679 | Toegevoegd op 8-11-2017 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding