Overkwartier 10 | Terug naar de oorsprong: Wassenberg – Wegberg

Fietsroute 750624

Aangeboden door:

351 8

Omschrijving

Het ontstaan van Gelre is onlosmakelijk verbonden met de huidige Duitse stad Wassenberg. Toen Gerard de Vlaming en zijn broer Rutger rond 1033 uit België vluchtten, kregen zij elk een stuk grond in hun bezit van Rooms-Duitse keizer Hendrik II. Gerard kreeg Wassenberg en Rutger kreeg Kleef. Onze provincie is dus ontstaan in een stad die nu niet meer in Gelderland en zelfs niet meer in Nederland ligt.

Wassenberg
In Wassenberg zijn nog steeds zeer oude gebouwen te vinden, die terugwijzen naar het ontstaan van Gelre en zelfs eerder. In de kerk van Wassenberg ligt de achterkleinzoon van Gerard de Vlaming begraven. Hij noemde zich als eerste ‘Van Gelre’. Deze Gerard van Gelre was naast graaf van Wassenberg de eerste graaf van Gelre. Het huidige Kasteel Wassenberg en de bijbehorende toren De Bergfried zijn waarschijnlijk in de vijftiende eeuw gebouwd, toen de stad al Guliks grondgebied was.

Erkelenz
De huidige Duitse stad Erkelenz kwam al in de elfde eeuw in het bezit van Gerard de Vlaming. Toen de stad stadsrechten kreeg, maakte een Gelderse roos (het teken van de graven en hertogen van Gelre) deel uit van het nieuwe wapen. Erkelenz was vrijwel geheel omgeven door het hertogdom Gulik. Na het verdrag van Utrecht in 1713 werd de stad aan het vorstendom Palts-Neuburg toebedeeld, waar het voormalige hertogdom Gulik ook onder viel.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route. Let op een deel van deze route loopt over onverharde paden. 

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

21
21 (Roßtorplatz, 41849, Wassenberg, Noordrijn-Westfalen, Duitsland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

21
Jouw startpunt
Knooppunt 21
Roßtorplatz
41849 Wassenberg
Plan route naar startpunt

Rathaus Wassenberg

Rathaus Wassenberg
41849 Wassenberg
+49 (0)2432 - 4900 603
Stuur een mail

Am Wehrturm
41849 Wassenberg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Burcht Wegberg

Burcht Wegberg

Kasteel

Burcht Wegberg werd gebouwd in 1343. De kasteeltoren en het po...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Wassenberg

Kasteel Wassenberg

Kasteel

Bij Kasteel Wassenberg begon in de elfde eeuw de geschiedenis ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750624 | Toegevoegd op 7-11-2017 | Laatst gewijzigd op 10-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding