Overkwartier 9 | De zuidpunt van Gelre: Maria-Hoop (NL) - Wassenberg (D)

Fietsroute 750622

Aangeboden door:

423 11

Omschrijving

Dit deel van de route steekt de huidige grens tussen Nederland en Duitsland over. Het is een van de weinige plekken waar de oorspronkelijke grenzen van het Overkwartier nog bestaan.

Gulik
De huidige Neder-Duitse grens scheidde vijfhonderd jaar geleden op deze plaats het Gelderse Ambt Montfort van het hertogdom Gulik. De geschiedenis van dit gebied zit boordevol politieke intriges. Die zorgden er om de haverklap voor dat verschillende personen zich als rechtmatige heerser van een of meerdere hertogdommen beschouwden. Gulik ontstond in 900 als graafschap. In 1356 werd graaf Willem VI van Gulik verheven tot hertog. In de daaropvolgende tweehonderd jaar zou het hertogdom door erfenissen en strategische huwelijken in omvang verdriedubbelen. Zo was Willem V van Kleef hertog van Gulik, Berg en Kleef en tussen 1539 en 1543 ook hertog van Gelre. Bij het Verdrag van Venlo in 1543 moest hij Gelre echter weer afstaan aan keizer Karel V.

Molens
Sporen van deze feodale hertogen en hun leenmannen zijn in het hedendaagse landschap niet alleen te vinden in kastelen, maar ook in molens. Aan de rivier de Roer zijn verschillende watermolens te vinden waar van oudsher graan werd gemalen. De meeste van deze molens waren in handen van leenheren (of hun leenmannen) en voor de omwonende bevolking verplicht om te gebruiken. Deze zogenaamde ‘banmolens’ zorgden ervoor dat de leenheer wist hoeveel graan in zijn gebied verwerkt werd en dus ook hoeveel belasting hij kon vragen. In de Franse tijd werden de banmolens afgeschaft en ontstonden er ook ‘vrije molens’.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route. Let op een deel van de route loopt over onverharde paden. 

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

1
1 (Diergaarderstraat Zuid 36, 6105CB, Maria Hoop, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

1
Jouw startpunt
Knooppunt 1
Diergaarderstraat Zuid
6105CB Maria Hoop
Plan route naar startpunt

Rathaus Waldfeucht

Außenstelle Kreisjugendamt
52525 Waldfeucht
+49 (0)2455 - 3 99 0
Stuur een mail

Parkeerplaats

Saeffelderstraat
6104RA Echt-Susteren

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bolleberg

Bolleberg

Toeristische bezienswaardigheid

Deze heuvel vormt het restant van het mottekasteel De Bolleber...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750622 | Toegevoegd op 7-11-2017 | Laatst gewijzigd op 9-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding