Overkwartier 8 | Op weg naar de Roerdriehoek: Roermond – Maria-Hoop

Fietsroute 750620

Aangeboden door:

796 13

Omschrijving

Langs de Roer en vanaf St. Odiliënberg richting het zuidwesten, loopt dit traject langs belangrijke gebieden en steden voor het graafschap en latere hertogdom Gelre.

Roermond
Roermond was de hoofdstad van het Overkwartier. Het is de laatste rustplaats van graaf Gerard IV van Gelre (1185-1229) en zijn vrouw Margaretha van Brabant. Zij liggen begraven in de Munsterkerk. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had de stad Roermond zwaar te lijden onder zowel de Staatse als Spaanse troepen. De protestantse huurlingen van Willem van Oranje richtten bijvoorbeeld in 1572 een bloedbad aan in de stad. De inwoners ontvingen daarom na zijn vertrek opgelucht de Spanjaarden weer binnen de stadspoorten.

Ambt Montfort
Ook Montfort was een belangrijke stad voor Gelre. Kasteel Montfort werd rond 1260 gebouwd in opdracht van graaf Hendrik van Gelre. Het gebouw vormde de kern van Ambt Montfort, de bestuurlijke eenheid binnen het Overkwartier waar onder andere ook St. Odiliënberg onder viel. Dit Ambt is samen met Ambt Erkelenz en Nieuwstadt het meest zuidelijke gedeelte van het Overkwartier en zo ook van het vroegere hertogdom Gelre. Het grensde in de veertiende en vijftiende eeuw aan het Prinsbisdom Luik in het westen en hertogdom Gulik in het oosten en zuiden. Bij de Maas boven Roermond raakte het grondgebied van deze buren elkaar bijna, waardoor Roermond en het Ambt Montfort zo goed als los van het noordelijke Overkwartier lagen.

Roerdriehoek
Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de regio tussen de twee rivieren in een vrijwel onmogelijk te passeren frontlinie. Sint-Odiliënberg, Montfort en Maria-Hoop lagen gedurende de bevrijding in 1944-1945 in de zogenaamde Roerdriehoek: het gebied tussen Roermond, Susteren en Geilenkirchen. Begin januari 1945 waren de geallieerden aan de Maas tot Roermond en bij Geilenkirchen tot de Roer gekomen, maar in de Roerdriehoek lag het front een stuk meer westwaarts. De Britse troepen voerden van 16 tot 27 januari Operatie Blackcock uit en wisten uiteindelijk de Duitsers in deze regio tot achter de Roer naar het oosten terug te dringen. Steden en dorpen in de Roerdriehoek, waar dit traject doorheen loopt, raakten hierbij zwaar beschadigd.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kos-ten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometer lange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

83
83 (Kraanpoort, 6041LB, Roermond, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

83
Jouw startpunt
Knooppunt 83
Kraanpoort
6041LB Roermond
Plan route naar startpunt

VVV Roermond

Markt 17
6041 EL Roermond
0475 33 58 47
Stuur een mail

Parkeerplaats

Looskade
6041LE Roermond

roermond

Spoorlaan Noord
6042AX Roermond

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus

Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus

Kerk

De oorsprong van de basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en O...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Montfort

Kasteel Montfort

Kasteel

Het kasteel Montfort is momenteel deels ruïne en deels een bez...

Meer informatie
Geen foto van Het Roerdriehoek museum

Het Roerdriehoek museum

Museum

Het Roerdriehoek Museum vertelt de oorlogsgeschiedenis van het...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750620 | Toegevoegd op 7-11-2017 | Laatst gewijzigd op 9-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding