Overkwartier 7 | Naar het hart van het Overkwartier: Kessel – Roermond

Fietsroute 750619

Aangeboden door:

4527 29

Omschrijving

Het Land van Kessel was oorspronkelijk een onafhankelijk graafschap. Het strekte zich uit van Venray en Kessel ten westen van de Maas tot Gladbach ten oosten van de Maas. In 1279 schonk Hendrik VI van Kessel een deel van het graafschap, namelijk Kasteel Keverberg en het omringende land ten noordwesten van de Maas, aan graaf Reinald van Gelre. Toen de laatste graaf van Kessel in 1304 stierf, ging het overgebleven Land van Kessel ten zuidoosten van de Maas over naar de graaf van Gulik.

Uit handen van de Fransen
Na de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) raakte het Land van Kessel nog meer versnipperd. De oorlog ontstond doordat de Spaanse koning Karel II stierf zonder een rechtmatige opvolger. Veel verschillende partijen aasden daarna op de voormalige Spaanse Nederlanden, waaronder de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Men was bang dat de Spaanse gebieden in handen zouden komen van de al erg machtige Franse koning Lodewijk XIV. Om dat te voorkomen werd het voormalige graafschap tijdens de vredesonderhandelingen in 1713 opgedeeld in vier stukken.

Verdeling Land van Kessel
Het was gelukt de Franse koning buiten deze onderhandelingen te houden, maar dat betekende niet dat de Republiek meer grond toegewezen kreeg. Integendeel: ze kreeg niet meer dan de gebieden die Frederik Hendrik al veroverde in 1632 tijdens zijn Veldtocht langs de Maas. De overgebleven delen van het Land van Kessel kwamen in handen van andere staten en vorstenhuizen. In de achttiende eeuw liep dit traject dan ook door Pruisen, langs de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Palts-Neuburg en weer naar de Republiek.

Praktisch

In dit traject steek je met een veerpont de rivier over, waarvoor je een kaartje dient te kopen. Check voordat je op pad gaat ook de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

53
53 (Beeselseweg, 5995AC, Kessel, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

53
Jouw startpunt
Knooppunt 53
Beeselseweg
5995AC Kessel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats Markt Beesel

Markt
5954 BH Beesel

reuver

Wilhelminalaan
5953DV Beesel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk

Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk

Kerk

De Munsterkerk is de belangrijkste kerk van Roermond. Het is e...

Meer informatie
Geen foto van Kathedraal Sint Christoffel

Kathedraal Sint Christoffel

Kerk

De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is de hoofdkerk van ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750619 | Toegevoegd op 7-11-2017 | Laatst gewijzigd op 9-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding