Overkwartier 6 | Sporen uit verre landen: Lomm - Kessel

Fietsroute 750618

Aangeboden door:

522 14

Omschrijving

Dit traject volgt de Maas stroomopwaarts richting het zuiden. De rivier heeft als grens een rijk verleden. De Spaanse landvoogdes Isabella Clara Eugenia (1566-1633) had tijdens de Tachtigjarige Oorlog het pan om een kanaal te graven tussen de Maas en de Rijn. Deze dochter van Filips II regeerde met haar echtgenoot Albrecht van Oostenrijk van 1598 tot haar dood over de Zuidelijke Nederlanden. Met zijn Veldtocht langs de Maas in 1632 maakte stadhouder Frederik Hendrik een einde aan het plan van Isabella.

Vorstelijk plan
De Spaanse vorstin was op zoek naar een manier om meer te profiteren van de handel via de Rijn, die grotendeels in handen was van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het was een belangrijke route voor de toevoer van goederen richting Rotterdam en Amsterdam. Isabella wilde ten noorden van Venlo een kanaal aanleggen dat de Maas en de Rijn met elkaar zou verbinden. Deze Fossa Eugeniana (greppel van Eugenia) zou ook functioneren als een verdedigingslinie.

Sporen in het landschap
De verovering van de Spaanse zilvervloot door Piet Hein en het optreden van Frederik Hendrik tijdens zijn Veldtocht langs de Maas gooiden roet in het eten. Het kanaal werd nooit voltooid. Wel zijn er in het landschap vandaag de dag nog sporen te zien van geulen. Ook zijn er wandelroutes die langs deze historische plaatsen voeren. De Fossa Eugeniana is onder andere in Venlo en bij de Duitse stad Geldern nog steeds in het landschap te herkennen.

Venlo in de frontlinie
Vele eeuwen later raakte de regio weer betrokken bij een oorlog. Tussen december 1944 en maart 1945 liep het front tussen de geallieerden en terugtrekkende Duitse troepen dwars door Venlo heen. Blerick was in december al bevrijd, maar de rest van Venlo pas maanden later. Een deel van de inwoners van de stad werden door de Duitsers voor hun eigen veiligheid op transport gezet, onder andere naar Straelen. Velen bleven echter toch in hun huizen wonen. Na de bevrijding lag de stad geheel in puin.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kos-ten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

27
27 (Hanikerweg 60, 5943NB, Lomm, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

27
Jouw startpunt
Knooppunt 27
Hanikerweg
5943NB Lomm
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hanikerweg
5943NA Venlo

Fossa Eugenia

An der Fossa
47638 Straelen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Missiemuseum Steyl

Missiemuseum Steyl

Museum

De Missionarissen van Steyl verspreidden het katholicisme tot ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750618 | Toegevoegd op 7-11-2017 | Laatst gewijzigd op 10-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding