Overkwartier 5 | Door een oude Maasarm: Melderslo - Lomm

Fietsroute 750616

Aangeboden door:

782 17

Omschrijving

Een bijzondere militaire operatie tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de Veldtocht langs de Maas van stadhouder Frederik Hendrik. De zoon van Willem van Oranje was erop gebrand de Zuidelijke Nederlanden inclusief het Overkwartier te veroveren op de Spanjaarden. In 1632 organiseerde Frederik Hendrik daarom een veldtocht langs de Maas, van de Mookerheide tot aan Maastricht. Hij deed zijn bijnaam ‘de stedendwinger’ eer aan door onder andere Venlo, Blerick, Roermond, Erkelenz en Straelen te veroveren. Doordat het bij deze veroveringen bleef, veranderde het Overkwartier in een lappendeken van gebieden die in verschillende handen waren. Pas tijdens de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden in de negentiende eeuw ontstaat het Limburg dat we vandaag de dag kennen.

Arcen
De vestingstad en het Kasteel Arcen waren van oudsher verbonden met Gelre. De heren van Arcen waren leenmannen van de graven en latere hertogen. Op de huidige locatie van Kasteel Arcen stond vóór de Tachtigjarige Oorlog het Nije Huys. Dit kasteel werd in 1646 compleet verwoest door de soldaten van stadhouder Frederik Hendrik tijdens het Beleg van Venlo. De stedendwinger probeerde Venlo te heroveren op de Spanjaarden, nadat ze de stad in 1637 van hem afgenomen hadden.

Praktisch

In dit traject steek je met een veerpont de rivier over, waarvoor je een kaartje dient te kopen. Check voordat je op pad gaat ook de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl.

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder ander over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

86
86 (Rector Mulderstraat, 5962AH, Melderslo, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

86
Jouw startpunt
Knooppunt 86
Rector Mulderstraat
5962AH Melderslo
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Rector Mulderstraat
5962AH Horst aan de Maas

VVV Horst in Huis van de Streek

Sint Lambertusplein
5961 Horst aan de Maas
077 398 80 91
Stuur een mail

horst-sevenum

Stationsstraat
5963 AA Horst aan de Maas

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Kasteel Arcen

Kasteel Arcen

Kasteel

Kasteel Arcen is in de zeventiende eeuw aangelegd op een plek ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750616 | Toegevoegd op 7-11-2017 | Laatst gewijzigd op 10-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding