Overkwartier 3 | Graven in het veen: Venray – Helenaveen

Fietsroute 750615

Aangeboden door:

2224 22

Omschrijving

De stad Venray kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen het najaar van 1944 en het voorjaar van 1945 liep het front namelijk langs de Maas en Roer dwars door Limburg. Bij bevrijdingsoperaties van de geallieerden probeerden Britse, Canadese en Amerikaanse troepen de Maas bij Venray en Venlo in handen te krijgen. Er vonden hevige gevechten plaats, zoals de tankslag bij het dorpje Overloon. Stukje bij beetje drongen de geallieerden verder richting de Maas. Desondanks bleven ze ten westen van de Maas steken. Dit bleef zo tot het voorjaar van 1945.

Duitse begraafplaats
Na de Tweede Wereldoorlog werden veel gesneuvelde Duitse soldaten begraven op verschillende begraafplaatsen in Nederland. Ze lagen daar tussen de graven waar geallieerde soldaten te ruste waren gelegd. In 1946 werd de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn aangelegd om de Duitse soldaten een eigen laatste rustplaats te geven. Het kerkhof telt meer dan 30.000 graven, allemaal voorzien van de karakteriserende witte soldatenkruizen.

Mariapeel
Ten zuiden van Ysselsteyn fiets je door het hoogveengebied Mariapeel. Dit drassige natuurgebied ligt op de grens van Brabant en Limburg. Er staat nog een grenspaal uit de achttiende eeuw, met als opschrift Brabantia en Gelria. Van gedroogd veen kan turf worden gemaakt, dat al in de Romeinse tijd door de bewoners werd gebruikt als brandstof. In de negentiende eeuw ontstonden in de omgeving van het veen daarom gemeenschappen, zoals Griendtsveen, waarvandaan de bewoners naar het veen trokken om het af te graven. Het Mariapeel is op het laatste nippertje gered van ontginning en is nu een beschermd natuurgebied.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kos-ten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

20
20 (Schouwburgplein, 5801BV, Venray, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

20
Jouw startpunt
Knooppunt 20
Schouwburgplein
5801BV Venray
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Gouden Leeuwpad
5801ME Venray

VVV Venray

Mgr. Goumansplein 1 1
5801 CZ Venray
0478 51 05 05
Stuur een mail

venray

Stationsweg
5807EN Venray

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Duitse militaire begraafplaats

Duitse militaire begraafplaats

Toeristische bezienswaardigheid

Op deze militaire begraafplaats liggen meer dan 30.000 Duitse ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750615 | Toegevoegd op 7-11-2017 | Laatst gewijzigd op 9-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding