Overkwartier 2 | Geloven in een grensgebied: Afferden – Venray

Fietsroute 750614

Aangeboden door:

619 18

Omschrijving

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog bleef dit deel van Gelre in bezit van de katholieke Spanjaarden. Daardoor ontstonden er twee geloofsgrenzen met de protestantse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden: in het noorden met Gelre en in het westen met Brabant.

Geloven over de grens
In Brabant was het katholieke geloof verboden. De Maas tot aan Smakt was daardoor zowel een bestuurlijke als een culturele grens. Vlak bij de grens bouwden de Spanjaarden katholieke kerken en kapellen. Ook moedigden ze de opkomst van bedevaartsoorden aan. In Smakt werd bijvoorbeeld aan het einde van de zeventiende eeuw een kapel gebouwd voor Sint Jozef, waaruit een bedevaartsoord ontstond. Zo konden katholieke Brabanders net over de grens in Spaans-Gelre toch hun geloof belijden.

Praktisch

In dit traject steek je met een veerpont de rivier over, waarvoor je een kaartje dient te kopen. Check voordat je op pad gaat ook de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

14
14 (Rimpelt 3, 5851EK, Afferden, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

14
Jouw startpunt
Knooppunt 14
Rimpelt
5851EK Afferden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Dorpsstraat
5851AL Bergen

vierlingsbeek

Soetendaal
5821BL Boxmeer

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oude Raadhuis

Oude Raadhuis

Toeristische bezienswaardigheid

In het gebouw waar nu restaurant Het Zusje is gevestigd zeteld...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 750614 | Toegevoegd op 7-11-2017 | Laatst gewijzigd op 9-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding