Gelderland 22 | De uithoek van Gelre: Poederoijen – Asperen ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747884

Aangeboden door:

3004 26

Omschrijving

Dit traject start bij het Slot Loevestein. Het slot is beroemd om onder andere de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot (1583-1645) in een boekenkist. Loevestein heeft niet altijd bij Gelderland gehoord. Sterker nog, pas na de val van keizer Napoleon in 1814 en het opstellen van nieuwe provinciale grenzen hoorde het officieel bij Gelderland.

Waterlinies
Voorbij Slot Loevestein steekt het traject bij Brakel met een veerpont de Waal over. Bij Vuren passeer je een indrukwekkend fort dat, net als Slot Loevestein, deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie ontstond in 1815 uit vernieuwingen van de Oude Hollandse Waterlinie. Die was in de zestiende en zeventiende eeuw opgezet om de Hollandse steden door middel van inundatie (onderwaterlegging) te beschermen tegen vijandelijke invallen. Vandaag de dag zijn de forten, kazematten en bunkers nog goed in het land te herkennen.

Glasstad Leerdam
Na Vuren leidt de route noordwaarts richting de Linge en volgt het de bochten van de rivier richting het noordoosten naar de Zuid-Hollandse stad Leerdam. In de achttiende eeuw kwam de glasindustrie op, waar de stad nog steeds om bekend staat.

Praktisch

In dit traject maak je gebruik van twee veerponten (bij Brakel en bij Leerdam), waarvoor je een kaartje dient te kopen. Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Slot Loevestein
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Slot Loevestein
Loevestein
5307 TG Poederoijen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Schouwendijk
5307TG Zaltbommel

VVV Altena Biesbosch

Kerkstraat
4285AC Woudrichem
0183 30 12 02
Stuur een mail

gorinchem

Stationsweg
4201HL Gorinchem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oude batterijen aan de Meerdijk

Oude batterijen aan de Meerdijk

Toeristische bezienswaardigheid

Deze batterijen aan de Meerdijk waren onderdeel van de negenti...

Meer informatie
22. Slot Loevestein

Slot Loevestein

Fort

In de meest westelijke punt van Gelderland staat nog altijd he...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747884 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 14-3-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding