Gelderland 21 | Maaskastelen en Grensconflicten: Ammerzoden – Poederoijen ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747882

Aangeboden door:

419 11

Omschrijving

Dit traject loopt vanuit Kasteel Ammersoyen via Kasteel Nederhemert naar Slot Loevestein. Kasteel Ammersoyen werd in 1386 veroverd door hertog Willem I van Gelre. De kasteelheer dreigde een verbond met hertogin Johanna van Brabant aan te gaan en Willem wilde dit voorkomen. De strategische ligging aan de Maas maakte het kasteel een gewilde uitvalsbasis. Niet veel later werd het dan ook verkocht aan Otto van Arkel, een leenman van de graaf van Holland.

Maasverbetering
Het traject volgt een oude Maastak: de Afgedamde Maas. Voorheen stroomde de Maas via deze tak bij Slot Loevestein de Waal in en vervolgens kwamen beide rivieren uit in de Merwede. Omdat het water in de Waal soms hoger stond dan in de Maas, werd het water van de Maas geregeld omhooggestuwd in plaats van afgevoerd. Daarnaast kon de Merwede het water van beide rivieren niet aan. Dit zorgde voor veel overstromingen in de Bommelerwaard. Daarom werd begin twintigste eeuw in het kader van de Maasverbetering de Bergsche Maas gegraven. De Maas mondde zo direct uit in de Biesbosch waardoor het overstromingsgevaar afnam.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

13
13 (Gaardenweg 1, 5324JJ, Ammerzoden, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

13
Jouw startpunt
Knooppunt 13
Gaardenweg
5324JJ Ammerzoden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Heiligenweg
5324JJ Maasdriel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

21.Batterij onder Poederoijen

Batterij onder Poederoijen

Fort

De Batterij onder Poederoijen is een eenvoudig fort en maakt o...

Meer informatie
21.Monument scheiding Maas en Waal

Monument Scheiding van Maas en Waal

Monument

In 1883 werden op deze plek de Maas en de Waal officieel van e...

Meer informatie
22.Slot Loevestein

Slot Loevestein

Kasteel

Slot Loevestein is een van de bekendste kastelen van Nederland...

Meer informatie
21.Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen

Kasteel

Kasteel Ammersoyen was door de strategische ligging aan de Maa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747882 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 9-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding