Gelderland 20 | Maasverbetering en grensverspringing: Heerewaarden – Ammerzoden ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747881

Aangeboden door:

480 10

Omschrijving

De fietsroute gaat verder door het Land van Maas en Waal. Ten westen ligt de Bommelerwaard, in het oosten het Nieuw Fort St. Andries. Dit fort diende als vervanging van het oude Fort Sint-Andries, dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog door Spaanse troepen werd gebouwd. Vanuit daar wilden ze de stad Zaltbommel belegeren.

Fort St. Andries
Het Nieuw Fort St. Andries, waarvan de resten nog te zien zijn, werd gebouwd tussen 1813 en 1815. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het strategisch gelegen fort de huisvesting van een afdeling van de Duitse Luftwaffe. Met de komst van de geallieerden in april 1945 vertrokken de Duitse troepen en bliezen ze het fort op.

Maarten van Rossum
Ten westen van de sluis Sint Andries ligt de Bommelerwaard. Dit gebied is volledig omgeven door de Waal, de Maas en de Afgedamde Maas. Een bekende historische figuur afkomstig uit deze streek is de vechtlustige veldheer Maarten van Rossum (1490-1555). Als maarschalk van Karel van Gelre vocht hij conflicten uit met Het Sticht Utrecht, het hertogdom Brabant en de Habsburgers.

Alem
Tijdens het kanaliseren van de Maas in de jaren 30 werd de rivier beter bevaarbaar gemaakt door onder andere bochten af te snijden. Dit had vrij ingrijpende gevolgen voor dorpjes die in zo’n bocht lagen, zoals Alem. In plaats van ten noordwesten, lag de Maas nu ten zuidoosten van het dorp. Doordat de oude Maastak niet werd drooggelegd, ligt Alem nu op een soort eiland. Sinds de grenscorrecties van 1958 hoort Alem officieel bij Gelderland in plaats van bij Brabant.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger

Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 


Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

69
69 (Oude Oven, 6624KD, Heerewaarden, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

69
Jouw startpunt
Knooppunt 69
Oude Oven
6624KD Heerewaarden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Oude Oven
6624KD Maasdriel

Bezoekerscentrum de Grote Rivieren

Langestraat
6624 Maasdriel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

20.Nieuw Fort Sint Andries

Fort Nieuw Sint Andries

Fort

Nieuw Fort Sint Andries is een ruïne van een fort uit 1812. Di...

Meer informatie
20.Kasteel Rossum

Kasteel Rossum

Kasteel

De geschiedenis van kasteel Rossum gaat terug tot de dertiende...

Meer informatie
21.Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen

Kasteel

Kasteel Ammersoyen was door de strategische ligging aan de Maa...

Meer informatie
20.Sint Andriessluis

Sint-Andriessluis

Toeristische bezienswaardigheid

Hier zie je de Sint-Andriessluis over het Sint-Andrieskanaal. ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747881 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 13-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding