Gelderland 18 | De Maas als frontlinie: Grave – Appeltern ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747878

Aangeboden door:

749 23

Omschrijving

Voor het begin van dit traject steek je de grens met Brabant over naar een stad met een Gelderse geschiedenis: Grave. De vestingsteden Grave en Ravenstein behoorden afwisselend toe aan de hertogen van Brabant en de hertogen van Gelre. Ook het Gelderse dorp Niftrik speelde een belangrijke rol in de strijd tussen beide hertogdommen.

Strijd om Cuijk
Hertogin Johanna van Brabant (1322-1406) en hertog Willem I van Gelre (1364-1402) waren al jaren vijanden van elkaar. Hun geruzie leidde uiteindelijk tot een conflict over de heerlijkheid Cuijk (Kuuk) dat precies in het grensgebied tussen beide hertogdommen lag. De heer van Cuijk, gezeteld in de vestingstad Grave, was eigenlijk een leenman van Johanna, maar in de praktijk steunde hij Willem. Uit wraak besloot Johanna in zowel 1386 als 1388 om Grave te belegeren. Door de gunstige ligging aan de Maas kon de vestingstad echter door Gelre bevoorraad worden. Daardoor mislukte het beleg beide keren.

Slag bij Niftrik
Johanna besloot voor een andere strategie te gaan. Op 28 juli 1388 trokken 10.000 Brabantse soldaten in het geheim bij Ravenstein de Maas over. Daarna plunderden de troepen onder andere Niftrik. Snel werd duidelijk dat ze het op de Gelderse stad Nijmegen hadden gemunt. Hertog Willem raakte op de hoogte van de Brabantse aanval. Met driehonderd ruiters en vierhonderd haastig opgetrommelde burgers lukte het hem het Brabantse leger te verrassen en te verslaan. Na deze Slag bij Niftrik werd er onderhandeld en bleef Cuijk een Brabantse, maar vrijwel zelfstandige heerlijkheid.

Fransen langs de Maas
Na de late middeleeuwen kregen de vestingsteden en kastelen langs de Maas nog meer te verduren. Eerst volgden belegeringen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, daarna trokken eind achttiende eeuw de Fransen het land binnen. Zij lieten een spoor van vernielingen achter terwijl ze zich vanuit Brabant een weg door Nederland baanden om de stadhouder af te zetten. Zo werd het ooit indrukwekkende kasteel Batenburg in 1794 door Franse troepen verwoest.

Market Garden
Ook de Tweede Wereldoorlog drukte een zware stempel op het Land van Maas en Waal. De bruggen over de Maas vormden tijdens de Tweede Wereldoorlog een onmisbare schakel in de geallieerde operatie Market Garden in september 1944. De ‘regenboogbrug’ naar Grave was de eerste brug die in handen van de geallieerden viel. Hoewel de operatie gedeeltelijk mislukte, wisten de Canadese en Britse troepen wel het zuidelijke gedeelte van Nederland te bevrijden. Daardoor raakten Noord- en Zuid-Nederland van elkaar gescheiden door een oorlogsfront.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblog
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

27
27 (De Boomgaard 1, 6582CK, Heumen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

27
Jouw startpunt
Knooppunt 27
De Boomgaard
6582CK Heumen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Dorpstraat
6582AN Heumen

VVV Molenhoek in Hotel De Molenhoek

Stationsstraat
6584AX Mook en Middelaar
0900 112 23 44

mook-molenhoek

Lindenlaan
6584GB Mook en Middelaar

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

18.Gemaal van Citters I

Gemaal Van Citters I

Gemaal

Al vanaf 1300 probeerden de bewoners van het Maasgebied de ove...

Meer informatie
18.Gemaal Van Citters II

Gemaal Van Citters II

Gemaal

Het Gemaal Van Citters II hoort bij het Gemaal van Citters I ...

Meer informatie
19.Kasteel Batenburg

Kasteel Batenburg

Kasteel

De gevelsteen van kasteel Batenburg vermeld dat het kasteel in...

Meer informatie
19.Heerlijkheid Appeltern

Heerlijkheid Appeltern

Landhuis

De heerlijkheid Appeltern is een landhuis met park waar gewand...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747878 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 9-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding