Gelderland 17 | De grens door Gelre: ten noorden van het Overkwartier: Grafwegen – Grave ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747877

Aangeboden door:

9199 40

Omschrijving

Deze route neemt je vanuit Groesbeek mee naar Grave. Dit traject maakt deel uit van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen. Met deze route kun je kennismaken met de grensgebieden in Gelderland en de historie van deze gebieden.

Een boeiende historie
Het afgelegen grensdorp Groesbeek vormt het startpunt van deze tocht. Dit dorp stond lange tijd bekend als een gemeenschap van bezembinders, ketellappers en smokkelaars. Het dorp en de omgeving hebben zwaar geleden onder de gevechten die hier plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze geschiedenis is hier nu nog terug te vinden in de vorm van monumenten, de Canadese oorlogsbegraafplaats en het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Vanuit Groesbeek zet je koers langs de grens met Limburg. Je fietst daarbij langs jachtslot de Mookerheide naar het natuurgebied de Mookerheide.

De Mookerheide
De Mookerheide was lange tijd een onherbergzaam gebied. Het is vooral bekend van de Slag op de Mookerheide die hier in 1574 tijdens de Tachtigjarige Oorlog plaatsvond. Hendrik en Lodewijk van Nassau, twee broers van Willem van Oranje, vochten hier met hun legers tegen de Spanjaarden. Vanaf de Mookerheide fiets je verder naar Grave. Onderweg kun je een pauze inlassen bij Café De Gouden Leeuw voor een welverdiend hapje en een drankje.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen - ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio's en 900 kilometer klikhier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de route alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl. 

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Wil je meer weten over Erfgoed Gelderland en meer routes in deze omgeving bekijken? Klik dan hier.
Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

79
79 (Grafwegener Straße, 47559, Kranenburg, Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

79
Jouw startpunt
Knooppunt 79
Grafwegener Straße
47559 Kranenburg
Plan route naar startpunt

Hogewaldseweg
6562KK Groesbeek

Parkeerplaats centrum

Zwarteweg
6596 MJ Gennep

VVV Plasmolen-Mook

Witteweg
6586AD Mook en Middelaar
024 696 17 62
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747877 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 9-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding