Gelderland 16 | De Gelderse poort naar Duitsland: Millingen aan de Rijn – Grafwegen ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747875

Aangeboden door:

785 11

Omschrijving

Bij Millingen aan de Rijn breekt de Rijn door de stuwwallen van Montferland en het Rijk van Nijmegen, waarna de rivier zich splitst in Waal en Nederrijn. De hele regio draagt sporen van het Romeinse verleden. De Rijn was namelijk onderdeel van de noordgrens, de limes, van het Romeinse Rijk.

Gelderse Poort
Deze waterrijke regio staat ook wel bekend als de Gelderse Poort. Zowel het bosrijke en heuvelachtige gebied ten oosten van Nijmegen als de Ooijpolder vormen een trekpleister voor wandelaars en fietsers.

Overeenkomsten
De huidige grens met Duitsland is op deze plek bijna 1000 jaar oud. Bij het Reichswald grensden de hertogdommen Gelre en Kleef aan elkaar. De nabijgelegen stad Kleef was de hoofdstad van het hertogdom. Ondanks de vele conflicten tussen de aangrenzende gebieden was de scheiding op cultureel vlak minder duidelijk. Zo spraken de inwoners van de regio rond Nijmegen, Groesbeek en Cuijk eenzelfde dialect als de inwoners van de omgeving van Kleef. Dit zogenaamde ‘Kleverlandse’ dialect werd door Hitler in 1936 verboden en is sindsdien vrijwel uitgestorven.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

94
94 (Heerbaan 150, 6566EV, Millingen aan de Rijn, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

94
Jouw startpunt
Knooppunt 94
Heerbaan
6566EV Millingen aan de Rijn
Plan route naar startpunt

VVV Millingen a/d Rijn in Hotel Millings Centrum

van Lyndenstraat
6566CA Groesbeek
0900 112 23 44

Parkeerplaats

Kijfwaard
6911KD Rijnwaarden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

16.De Duivelsberg

De Duivelsberg

Natuurgebied-OUD

De Duivelsberg is een heuvel en natuurreservaat en een populai...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747875 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 8-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding