Gelderland 15 | Langs Kasteel Huis Bergh en de Rijn: ’s Heerenberg – Millingen aan de Rijn ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747874

Aangeboden door:

678 10

Omschrijving

Het grensstadje ’s Heerenberg is vooral bekend door het imposante kasteel Huis Bergh. Het dertiende-eeuwse kasteel is een van de oudste kastelen van Nederland en zeker het bezoeken waard. Een van de kasteelheren, Herman van den Bergh (1558 – 1611), vocht tijdens de Tachtigjarige Oorlog aan Spaanse zijde. Hij werd later benoemd tot stadhouder van het Overkwartier, ook wel bekend als Spaans-Gelre.

Elten
Na ’s Heerenberg maakt het traject een uitstapje naar het Duitse Elten. Dit dorp was na de Tweede Wereldoorlog een tijdje Nederlands gebied. Samen met andere gebieden diende dat als compensatie voor geleden schade. In 1963 werden de meesten van deze aan Nederland toegewezen gebieden weer aan Duitsland teruggegeven. In Elten is dit verleden nog merkbaar aanwezig door de hechte gemeente van Duitse en Nederlandse inwoners.

Lodewijk XIV
Na Elten volgt de route de Rijn die bij het dorpje Spijk Nederland binnenstroomt. Dit was de plek waar de Franse koning Lodewijk XIV met zijn troepen de Republiek binnenviel tijdens het rampjaar in 1672. Lodewijk wilde van zijn rijk een gebied maken met natuurlijke grenzen. Hij aasde daarom op het Nederlandse rivierengebied als noordgrens. Bij de burcht Het Tolhuis in Lobith versloeg de Franse koning de Republikeinse troepen. Hij trok verder langs de grote rivieren waarbij zijn leger een spoor van vernietigingen en plunderingen achterliet. Dankzij de Hollandse Waterlinie kwamen Lodewijk en zijn troepen uiteindelijk bij Utrecht tot stilstand.

Tol
Het Tolhuis werd tijdens de veldslag tussen de Republiek en Frankrijk vernietigd. De naam is nog wel terug te vinden in het verderop gelegen Tolkamer. Vanuit de burcht en later in het dorp werd tol geheven op de drukbevaren rivier. Langs de grens zijn veel verhalen van smokkelaars bekend, die op allerlei manieren probeerden de tol te ontwijken.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier:
Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

81
81 (Zeddamseweg, 7044AA, 's-Heerenberg, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

81
Jouw startpunt
Knooppunt 81
Zeddamseweg
7044AA 's-Heerenberg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Oude Doetinchemseweg
7041DE Montferland

VVV Montferland

Emmerikseweg 17
7041 AV ´s-Heerenberg
0316 29 14 04
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Bergherbos

Peeskesweg
7037CG Montferland

Netterdensche Straße
46446 Emmerik

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

15.Molen Tolhuys

Tolhuys Coornmolen

Windmolen

Deze molen is vernoemd naar de burcht Tolhuys, die ooit vlakbi...

Meer informatie
POI-KasteelHuisBergh

Kasteel Huis Bergh

Kasteel

Bij het imposante Kasteel Huis Bergh steken deze bijgebouwen s...

Meer informatie
16.Altaarsteen Rufia Materna

Altaarsteen Rufia Materna

Toeristische bezienswaardigheid

Hier zie je een replica van de Romeinse altaarsteen Rufia Mate...

Meer informatie
15.Schipperspoort

Schipperspoort

Toeristische bezienswaardigheid

Vanaf de Dorspsdijk 36 is de Schipperspoort te zien. Deze poor...

Meer informatie
15.Boetselaersborg

Boetselaersborg

Kasteel

Landhuis de Boetselaersborg ligt aan de zuidkant van het stadj...

Meer informatie
15.Monument Und so weiter

Monument Und so weiter

Monument

Het monument Und So Weiter markeert de plek waar de Rijn voor ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747874 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 7-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding