Gelderland 12 | Aan de Duitse grens: Aalten – Dinxperlo ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747871

Aangeboden door:

718 12

Omschrijving

Dit traject volgt de grensregio tussen Aalten en Dinxperlo. Deze streek maakte lange tijd deel uit van de heerlijkheid Bredevoort. Om die heerlijkheid is in de loop der eeuwen veel gevochten. Eerst tussen de graven van Gelre en de bisschop van Münster, daarna tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen Spaanse en Staatse troepen. In de Bataafs-Franse tijd (1795-1813) werd de heerlijkheid opgedeeld in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Winterswijk.

Soldaten en onderduikers
Aalten was tijdens de Duitse inval in 1940 een van de eerste dorpen die in Duitse handen viel. Desondanks boden de inwoners onderdak aan evacués uit Scheveningen en een groot aantal onderduikers. Het Onderduikmuseum te Aalten is gevestigd in een bijzonder pand aan de markt. Hier waren tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitse soldaten gestationeerd terwijl ook onderduikers zich er schuilhielden.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is oorspronkelijk gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilomterlange route. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 
Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

46
46 (Landstraat 6, 7121CR, Aalten, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

46
Jouw startpunt
Knooppunt 46
Landstraat
7121CR Aalten
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Lage Blik
7121DN Aalten

VVV Aalten / Aaltense Musea

Markt
7121CS Aalten
0543 47 30 52
Stuur een mail

aalten

Piet Heinstraat
7122AT Aalten

Essinkweg 10
7122JN Aalten

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

11.Grenspaal 171

Grenspaal 171

Toeristische bezienswaardigheid

Grenspaal 171 werd, als een van de 186 grenspalen, in 1766 in ...

Meer informatie
13.Monument Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog Monument Ijzerlo

Monument

Dit monument is opgericht ter ere van de piloten en bemanning ...

Meer informatie
13.Boerderij Grenslandmuseum

Grenslandmuseum

Museum

In dit monumentale pand, dat waarschijnlijk stamt uit de zesti...

Meer informatie
12.Aaltense Musea

Aaltense Musea

Museum

De Aaltense Musea geven onder andere een inkijkje in de bijzon...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Gezellig een kopje koffie gedronken bij LEF-wooncafe dichtbij het Grenzland Museum in Dinxperlo. ."

 geplaatst op:

De fietsroute voert door mooie natuurgebieden in ons mooie Achterhoek . Er zijn mooie opgeknapte oude kerke-paadjes die goed worden onderhouden door een grote groep vrijwilligers en waar de boeren hun grond beschikbaar hebben gesteld om dit mooie plan te kunnen verwezenlijken . Ook kom je nog een stukje gebied tussen Suderwick en Bocholt. Bij Anholt kun je het mooie kasteel Anholt bewonderen met een mooie wandeltuin en een grandioos museum . De molen in de Heurne heeft een heel historie en was erg belangrijk voor het malen van het graan en later ook een winkel van Sinkel waar je bijna alles kon kopen en erg veel Duitsers kwamen voor de koffie en de diesel voor de auto . Natuurlijk mis de vrijdagmarkt een grote trekker voor zowel de Achterhoek als Duitsland. Mijn advies: Stap op je fiets en geniet eerst van een lekker kopje koffie en stap dan op je stalen ros om deze mooie route te rijden . Ook erg geschikt voor grotere groepen fietsers en/of wandelaars. De Achterhoek is gastvrij, vriendelijk en er is nog altijd tijd voor een praatje over van alles en nog wat . Tijd voor elkaar en klaarstaan voor een ander is hier nog normaal. Het dialect is hier nog niet verdwenen en het noaber- schap leeft hier nog door. Graag hoor ik uw ervaringen na deze schitterende fietstocht door Dinxper en de Heurne .

"Gezellig een kopje koffie gedronken bij LEF-wooncafe dichtbij het Grenzland Museum in Dinxperlo. ."

  op:

"Gezellig een kopje koffie gedronken bij LEF dichtbij het Grenzland Museum ijn Dinxperlo ."

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747871 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 4-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding