Gelderland 11 | Bommen Berend en grenspalen: Winterswijk Woold – Aalten ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747870

Aangeboden door:

563 8

Omschrijving

Een langdurig conflict tussen Münster en Gelre over het bezit van gebieden in de grensregio escaleerde tijdens het Rampjaar 1672. In dat jaar viel de Münsterse bisschop Bernhard von Galen tegelijk met zijn bondgenoten Engeland en Frankrijk, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan. De bijnaam van de bisschop was ‘Bommen Berend’ omdat hij graag kanonnen gebruikte bij belegeringen. Von Galens troepen vielen Gelre binnen en kwamen helemaal tot aan Groningen. Daar werden ze tegengehouden en uiteindelijk teruggedrongen.

Grenspalen
Tussen Aalten en Dinxperlo staan nog grenspalen uit de achttiende eeuw die de grenzen tussen Münster en Gelre markeerden. Een voorbeeld is Grenspaal 171 bij de Wooldseweg.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schrijft onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier.

Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

29
29 (Burloseweg, 7107AP, Winterswijk Kotten, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

29
Jouw startpunt
Knooppunt 29
Burloseweg
7107AP Winterswijk Kotten
Plan route naar startpunt

Friedhofsallee
46354 Südlohn

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ruitenburgerschans

Ruitenburgerschans

Toeristische bezienswaardigheid

De resten die je hier ziet van een laatmiddeleeuwse versterkin...

Meer informatie
11.De Steen

De Steen

Toeristische bezienswaardigheid

De Achterhoek was lange tijd een onherbergzaam gebied. Vanaf d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747870 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 4-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding