Gelderland 10 | Conflicten in het Coulissenlandschap: Winterswijk Huppel – Winterswijk Woold ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747869

Aangeboden door:

828 8

Omschrijving

Dit traject loopt om Winterswijk heen door het meest oostelijke gedeelte van Gelderland. Kenmerkend aan deze streek is het Achterhoekse coulisselandschap met glooiende weilanden, scholtenhoeven en houtwallen. Vandaag de dag is Winterswijk door deze landelijke omgeving een trekpleister voor Nederlandse en Duitse toeristen.

Gelre versus Münsterland
De grens die de route hier volgt werd niet lang na het ontstaan van het graafschap Gelre een betwist gebied. Door overlevering en verkoop van land werd de Heerlijkheid Bredevoort in de twaalfde eeuw gesplitst tussen de graaf van Gelre en de bisschop van Münster. Beiden zagen zichzelf vervolgens als rechtmatig eigenaar van de gehele heerlijkheden Bredevoort (bestaande uit de huidige stad Bredevoort en de dorpen Aalten, Dinxperlo en Winterswijk) en Borculo (bestaande uit de huidige gemeente Berkelland zonder Ruurlo). Dit conflict duurde twee eeuwen lang. Ook daarna volgden nog gevechten om deze gebieden. Pas in 1765 werd de huidige grens tussen Gelderland en Münsterland officieel vastgelegd.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schrijft onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

3
3 (Geldereschweg 34, 7104AK, Winterswijk Meddo, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

3
Jouw startpunt
Knooppunt 3
Geldereschweg
7104AK Winterswijk Meddo
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hilgeloweg
7104BG Winterswijk

Zwillbrocker Venn

Ellebrock
48691 Vreden

winterswijk west

Rondweg West
7101BJ Winterswijk

VVV Winterswijk

Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1
7101 DD Winterswijk
0543 74 50 90
Stuur een mail

Biologisch Station Zwillbrock e.V.

Zwillbrocker Straße 10
48691 Vreden
+49 2564 98600
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

11.Grenspalen in het bos

Grenspalen in het bos

Toeristische bezienswaardigheid

In de bossen rondom Winterswijk zijn nog enkele grenspalen zoa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747869 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 4-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding