Gelderland 9 | Een religieuze grens: Eibergen – Winterswijk Huppel ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747868

Aangeboden door:

616 10

Omschrijving

Dit traject begint bij museum De Scheper. Dit museum vertelt de geschiedenis van deze grensregio van de prehistorie tot nu. Daarna volgt de route de grens met Duitsland. Om deze grens is veel gevochten. Na de Reformatie in de zestiende eeuw werd het niet alleen een politieke maar ook een religieuze grens. De Noordelijke Nederlanden werden protestants, maar Münsterland was katholiek. Katholieke inwoners van deze Gelderse regio bezochten daarom kerken vlak over de grens. Een voorbeeld hiervan is de Sint-Franciscuskerk bij Zwillbrock. Verder richting het zuiden zijn langs de grens met Duitsland nog meer katholieke kerken en kapelletjes te vinden. Ze zijn gebouwd in deze periode waarin er een duidelijke grens tussen religies bestond.

Culturele grens
Ondanks conflicten was de grens ten oosten van Winterswijk wat betreft taal of cultuur niet heel duidelijk. De bewoners aan beide kanten van de grens spraken bijvoorbeeld een zeer vergelijkbaar dialect. Vanwege deze en andere culturele overeenkomsten vond er veel grensoverschrijdend verkeer plaats.

Flamingo’s
Verderop vind je het Zwillbrocker Venn met de meest noordelijk gelegen broedplaats ter wereld voor flamingo’s. Dit meer en zijn kleurrijke bewoners trekken veel bekijks.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

65
65 (Huenderstraat, 7151CD, Eibergen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

65
Jouw startpunt
Knooppunt 65
Huenderstraat
7151CD Eibergen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Laagte 2
7151 BS Eibergen

Info-Bezoekerscentrum over de Berkel

Hummelsweide
7151KN Berkelland

VVV Neede

Oudestraat 52C
7161 DX Berkelland
0545 29 22 79
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Martelaren van Gorcum kerk

Martelaren van Gorcum kerk

Kerk

De kerk werd in 1870 gewijd aan de Martelaren van Gorcum. Deze...

Meer informatie
Barockkirche Zwillbrock

Barokkerk Zwillbrock

Kerk

Tegenover de Barokkerk ligt Hotel-Restaurant Kloppendiek, geno...

Meer informatie
10.Sint Franciscuskerk

Sint-Franciscuskerk

Kerk

De Sint-Franciscuskerk is een van de kerken die de bisschop va...

Meer informatie
9.Zwillbrockervenn met flamingoâ??s

Zwillbrockervenn met flamingo's

Toeristische bezienswaardigheid

Het Zwillbrockervenn met flamingo's is beroemd als broedplaats...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747868 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 4-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding