Gelderland 7 | Van de IJssel naar de Achterhoek: Laren – Gelselaar ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747866

Aangeboden door:

955 16

Omschrijving

De grens van Gelderland met Overijssel volgt in deze omgeving de Zaal- en Schipbeek. De loop van deze zijstromen van de IJssel veranderde gedurende de jaren regelmatig. Hierdoor volgt de huidige grens de beken niet precies.

Gelderse Broederstrijd
Het traject start bij Huis Verwolde, een landgoed waar onder andere de dikste eik van Nederland te vinden is. Net als Kasteel Dorth was Huis Verwolde oorspronkelijk in gebruik genomen als een verdedigingsvesting. De Gelderse leenman en kasteelheer Derck IV van Keppel koos in de Gelderse Broederstrijd (1350-1361) de zijde van Eduard van Gelre. Hij was de jongere broer van hertog Reinald III. Eduard wist zijn broer tijdelijk uit de weg te ruimen en regeerde als hertog van Gelre tussen 1361 en 1371. Na zijn dood kwam zijn oudere broer weer aan de macht.

Kasteel Verwolde
De ligging van het voormalige kasteel Verwolde vlak bij de grens met het Oversticht maakte het een strategische uitvalsbasis. Hertog Karel van Gelre (1467-1538) gebruikte dit grenskasteel als uitvalsbasis voor conflicten met het Oversticht, het huidige Overijssel en Drenthe.

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Huis Verwolde
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Huis Verwolde
Jonker Emile Laan
7245TL Laren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Jonker Emile Laan
7245TL Lochem

VVV Laren in CR 't Langenbaergh

Veldhoenkamp
7245BC Lochem
0573 25 18 98
Stuur een mail

Treinstation Lochem

Stationsplein 1
7241 DB Lochem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

Cafe Restaurant Florijn

Cafe Restaurant Florijn

Fietscafe

Café Restaurant Florijn is een fijne stek voor een kopje koffi...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/gld_verwolde_zuidwestzijde_jwe.jpg

Huis Verwolde

Kasteel

Ooit stond hier een middeleeuws kasteel met dikke muren, drie ...

Meer informatie
7.Bolksbeek

Bolksbeek

Toeristische bezienswaardigheid

De Bolksbeek vormt gedeeltelijk een grensbeek tussen Overijsse...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747866 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 26-9-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding