Gelderland 6 | Grensconflicten en broedertwisten: Deventer – Laren ERFGOEDFESTIVAL

Fietsroute 747863

Aangeboden door:

826 13

Omschrijving

Dit traject maakt een uitstapje naar Deventer in Overijssel. Na deze schilderachtige Hanzestad loopt de provinciegrens naar het oosten, terwijl de IJssel richting het zuiden afbuigt. Je fiets de gemeente Lochem in, die vaak wordt gezien als het begin van de Achterhoek.

Het Oversticht
Kenmerkend voor deze streek zijn de vele landgoederen. Eén daarvan is kasteel Dorth. Tot het midden van de veertiende eeuw hoorde dit kasteel bij het Oversticht. Dit gebied bestond uit de huidige provincies Overijssel en Drenthe en de stad Groningen. Het was onderdeel van Het Sticht Utrecht dat bestuurd werd door de bisschop van Utrecht.

Overloper
In 1348 geeft de heer van Dorth, Seyno van Heeckeren, toestemming aan de hertog van Gelre Reinald III om zijn kasteel te gebruiken als legerplaats voor zijn soldaten. Eigenlijk liep Seyno dus over van Het Sticht naar het hertogdom Gelre. De trouw van de heer van Dorth aan Reinald hield zelfs stand toen de hertog een conflict kreeg met zijn jongere broer Eduard over de erfopvolging van het hertogdom Gelre. Deze ruzie ging de geschiedenis in als de Gelderse Broederstrijd (1350-1361).

Praktisch

Check voordat je op pad gaat de openingstijden van de startlocaties en musea en de mogelijke kosten voor parkeren, veerpontjes en andere voorzieningen op de route.

Dit traject is onderdeel van de langeafstandsroute Fietsen over Grenzen – ontdek je Gelderse roots in 9 grensregio’s en 900 kilometer klik hier Elk traject is afzonderlijk te fietsen. De trajecten in Nederland lopen via de fietsknooppunten. In Duitsland is de fietsroute alleen te volgen met behulp van GPS of de kaart op route.nl. Fietsen over Grenzen is gemaakt in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen www.erfgoedfestival.nl

Fietsblogger
Marc Beek heeft in de festivalperiode de hele 900 kilometerlange route gefietst. Elke dag kon je lezen over zijn belevenissen in de fietsblog. Hij schreef onder andere over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden langs de route. Ben je nieuwsgierig geworden wat hij over dit traject schreef? Dat lees je hier. 

Deze route wordt aangeboden door: Erfgoedfestival

Gelderland heeft een rijke historie die het ontdekken waard is. Erfgoed Gelderland wil je graag kennis laten maken met die historie met het Erfgoedfestival dat heeft plaats gevonden van 23 mei tot en met 22 juli 2018. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in de historie van de grenzen van Gelderland aan de hand van theatervoorstellingen, pop-uptentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Laat je verrassen door de grensverhalen van Gelderland!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

VVV Deventer in de Museumwinkel
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
VVV Deventer in de Museumwinkel
Brink
7411 BX Deventer
Plan route naar startpunt

Tourist Info Deventer - VVV Deventer

Brink 89
7411 BX Deventer
+31 (0)570 71 01 20
Stuur een mail

Parkeerplaats

Geert Grootestraat
7411HG Deventer

deventer

Stationsstraat
7411 HB Deventer

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Oxerhof

Oxerhof

Toeristische bezienswaardigheid

De Oxerhof was een buitenplaats van de hertogen van Gelre. Tij...

Meer informatie
6.Huize Dorth

Huize Dorth

Landhuis

Huize Dorth behoorde tot de veertiende eeuw tot de Overijssels...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 747863 | Toegevoegd op 25-10-2017 | Laatst gewijzigd op 16-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding