Door de Vrije Heerlijckheid

Fietsroute 647192

Aangeboden door:

1299 40

Omschrijving

Deze fietsroute door leidt door de mooiste natuur van ‘de Vrije Heerlijckheid’ Gemert-Bakel en start bij Natuurpoort Nederheide in Milheeze. 

Natuurpoort Nederheide ligt midden in de Stippelberg, een van de mooiste natuurgebieden van de Peel met een oppervlakte van maar liefst 1000 hectare. Naast rustieke uitgestrekte bossen vindt je hier een variatie aan poelen, zandverstuivingen, heide en statige lanen. In dit gebied broeden wel tachtig vogelsoorten, en ook Schotse hooglanders, eekhoorns, reeën, hazen en vossen vinden hier hun thuis.

Naast de Stippelberg voert de route langs de Peelrandbreuk. Deze aardbreuk loopt vanuit Deurne in noordwestelijke richting tussen Bakel en Milheeze door naar Gemert en verder richting Uden. De aardlagen aan weerszijden van de breuk verschuiven in verticale richting langs elkaar. De horst stijgt en de slenk daalt. De breuken bewegen vandaag de dag nog steeds. Soms met een schok, zoals de aardbeving bij Roermond in 1992, maar overwegend heel langzaam.

De oorsprong van Gemert-Bakel als de Vrije Heerlijckheid is terug te voeren naar 1249. Rond deze tijd bestond ook het Huis der Teutonen in Gemerthe al, een vestiging van de Duitse Orde. Dit huis is vernoemd naar een lid van de heersende familie, Rutger van Gemert. Deze Heerlijckheid kenmerkte zich door verschillende privileges en vrijheden, zoals godsdienstvrijheid en andere (vrijere) wetgeving. Met name het (positieve) gevoel en de sfeer (genieten/Bourgondisch) van een Heerlijckheid zijn heden ten dagen nog steeds zichtbaar in de gemeente. Het prachtige kasteel van Gemert herinnert aan de Duitse Ridderorde der Teutonen.

Na deze mooie tocht is het lekker bijkomen bij Natuurpoort Nederheide. Geniert er van een heerlijke lunch met verse ingrediënten, van verfijnde gerechten en een goede bediening, op het terras of binnen bij de open haard.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Brabantse Natuurpoorten

Brabantse Natuurpoorten zijn dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Natuurpoorten zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden. Er is altijd een horecapunt, leuke fiets- en wandelroutes, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Natuurpoort Nederheide (Kaak, 5763 PK, Milheeze, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Natuurpoort Nederheide
Kaak
5763 PK Milheeze
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Stippelberg
5763PZ Gemert-Bakel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants168.png

Natuurpoort Nederheide

Natuurpoort

Natuurpoort Nederheide ligt midden in de Stippelberg, één van ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 647192 | Toegevoegd op 4-7-2017 | Laatst gewijzigd op 10-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding