Fietsen langs zand en strand rondom Dessel

Fietsroute 560150

Aangeboden door:

1651 37

Omschrijving

Het gebied waar je doorheen fietst wordt ook wel eens het ‘Kempense Lake District’ genoemd en dat is niet voor niets. Door jarenlange zandontginning veranderde deze regio namelijk in een lappendeken van waterplassen. Er werd hier vanaf de negentiende eeuw zoveel zand weggehaald, omdat het Molse kwartszand van uitzonderlijke kwaliteit bleek te zijn.

Een tochtje langs de waterplassen
Sommige waterplassen in deze regio groeiden uit tot recreatiedomeinen en andere tot schitterende natuurgebieden. Ontdek het allemaal vanaf je fiets. In Dessel fiets je langs een knooppunt van kanalen en verder kun je onderweg de Sas4-toren beklimmen om te genieten van een adembenemend uitzicht over de Kempense Meren. Een andere blikvangers op deze fietsroute is het Provinciaal Groendomein Prinsenpark ten zuiden van Retie. Het voormalige koninklijke domein bestaat uit naald- en loofbomen en verschillende vijvers. Maak een tochtje door de stille natuur heen en kom even helemaal tot rust.

Watermolen Retie
Verder fiets je ook langs de Watermolen Retie. De installatie van deze watermolen is nog volledig intact. De molen is een onderslagwatermolen die het goed doet op de traag stromende waterlopen in de Kempen. Aan het einde van de route kom je weer uit in het centrum van Retie waar je neer kunt ploffen bij een restaurantje om bij te komen van de dag.

Een tochtje naar jouw smaak
Deze route is geschikt voor iedereen. Ga zorgeloos op pad met je handbike, bakfiets of fietskar op deze drempelloze route langs de verschillende trekpleisters. Verder kun je je fietstocht hier aanvullen met avonturen zoals een dagje duiken in het Zilvermeer (ook voor rolstoelgebruikers!) of een bezoekje aan het Jacob Smitsmuseum. Er valt genoeg te doen in deze omgeving.

Wil je deze omgeving verkennen? Fiets dan ook over deze fietslus of download hier de brochure van de verschillende fietslussen, de toeristische informatie en details rond toegankelijkheid.

Meer weten over de achtergrond van deze streek voordat je de route zelf gaat verkennen? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina van De Kempen.

Copyright foto's: Mie De Backer, Koen Fasseur en David Frateur

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: De Kempen

Net over de grens van Noord-Brabant vind je de Antwerpse Kempen. Geniet hier van bossen, heidevelden, prachtige oude bezienswaardigheden zoals begijnhoven en abdijen en gezellige stadjes en dorpen als Turnhout, Lier en Malle. Verder kun je je hier culinair in de watten laten leggen met de lekkerste streekgerechten

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (2470, Retie, Flandes, Bélgica)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
2470 Retie
Plan route naar startpunt

Toerisme - VVV Retie

Markt 1
2470 Retie
+32 (0)14 38 92 30
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Sas4-toren

Sas4-toren

Uitzichtpunt

In de buurt van deze toren kruisen twee kanalen elkaar: Bochol...

Meer informatie
Watermolen Retie

Watermolen Retie

Waterradmolen

Deze watermolen is van het onderslagtype. Dit type was het mee...

Meer informatie
Geen foto van Parkeerplaats

Parkeerplaats

Parkeren
Iedereen fietst

Provinciaal Groendomein Prinsenpark

Natuurgebied

Het uitgestrekte Prinsenpark in Retie is een plaatje, van de p...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 560150 | Toegevoegd op 20-3-2017 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding