Gresco Energieke Fietstocht

Fietsroute 558484

Aangeboden door: Jan-Willem, Groningen

135

Omschrijving

De Energieke Fietsroute voert je langs diverse plekken die te maken hebben met het Energie en Duurzaamheidsprogramma van de Gemeente Groningen.

 1. We beginnen bij een exponent van de fossiele energie; de Gasunie.
 2. We fietsen dan richting de Onlanden, hier kan het overtollige water van de stad worden geborgen. Dit wordt met de klimaatveranderingen in de toekomst steeds belangrijker.
 3. Van de Onlanden gaan we over de snelweg richting de Westpoort. Hier komt het eerste echte waterstof tankstation van Groningen.
 4. We fietsen richting Hoogkerk, vlak voordat we afslaan naar Vierverlaten zien we aan de rechterhand de Suikerunie. Hier wordt het meeste Groen Gas van de Gemeente geproduceerd.
 5. We slaan linksaf en als we de bocht omkomen kunnen we niet om het zonnepark heen. Zonnepark Vierverlaten bestaat uit 7777 panelen en komt in handen van de bewoners van Groningen.
 6. Na Vierverlaten gaan we fietsen we langs een mooie route richting de Reitdiepwijk. Wellicht staan in dit landschap in de toekomst wel windmolens die stroom leveren voor de stad. Eén windmolen levert namelijk meer stroom op dan het hele zonnepark Vierverlaten.
 7. De Reitdiepwijk wil graag de duurzaamste wijk van Groningen worden. Duurzaamheid Reitdiep is bezig met zonnepanelen, nul metingen van de wijk en kijkt of er in de wijk geëxperimenteerd kan worden in combinatie met het nabij gelegen Entrance.
 8. Entrance is ook waar we nu naar toe gaan. Maar eerst fietsen we langs Warmtestad. Bij de vlag gaat Warmtestad 3 kilometer de grond in boren naar warm water. Dit warme water wordt gebruikt om het Zernike complex en de wijken Paddepoel en Selwerd van warmte te voorzien.
 9. We fietsen nu door de ommelanden richting Zuidwolde.
 10. Vanaf Moeke Vaatstra gaan we over de brug door de landerijen, langs rietland en langs het fietspad langs onze partnergemeente Ten Boer.In Ten Boer komt de Woldwijk. Hier moet een duurzame wijk komen en de wijk wordt ook gebruikt om wisselwoningen te plaatsen voor bewoners van wie hun huis verstevigd dient te worden. In het kader van de afstand slaan we Ten boer over en fietsen we richting Meerstad. 
 11. Meerstad is een aardgasloze wijk en dus een voorbeeld van hoe straks iedereen in Groningen misschien wel woont. Ook zijn er plannen in Meerstad om met een zonneweide en wellicht zelf windmolens zelf duurzame stroom op te wekken. We fietsen even door Meerstad.
 12. Na Meerstad fietsen we richting twee zonneparken. Op de voormalige vuilstort Woltjerspoor zullen bijna 60.000 panelen komen te liggen. Even verder op bedrijvenpark Roode haan komen ook ongeveer 60.000 panelen te liggen. Op dit terrein worden nu ook al wilgentenen verbouwt die dienen als biobrandstof.
 13. We gaan onder het spoor door langs de volkstuinen van de Tuinwijck. Hier liggen ook de kinderwerktuinen van het Natuureducatie Centrum. Bij alle vier de kinderwerktuinen heeft de Gresco zonnepanelen neergelegd voor de stroomopwekking en voor educatieve doeleinden.
 14. Aan de andere kant van het spoor komen we langs nog één groot zonneproject. Op het Noordlease station liggen ook zonnepanelen die door fans van FC Groningen zijn gekocht. Op het Europapark ligt ook een groot Warmte Koude Opslag systeem van Warmtestad. Dit zit echter allemaal onder de grond. Wat je wel kan zien is het energiezuinige kantoorpand van de gemeente; het Harm Buiterplein.
 15. We fietsen nu langs zo'n ander energiezuinig gebouw; het cruiseschip van DUO. Dit pand in 2013 4 sterren in de BREEAM-NL.
 16. Het sterrenbos neemt CO2 op en is heel goed voor de waterbeheersing van de stad. Bomen zorgen ervoor dat water minder snel in de grond trekt waardoor de kans op wateroverlast kleiner wordt.
 17. We gaan over de weg langs de Papiermolen. Dit zwembad wordt na de verbouwing een stuk zuiniger. Het zwembad wordt onder andere afgedekt en er wordt warmte uit het riool gehaald; riothermie. Ook wordt er warmte uit zonneboilers gehaald en wordt warmte teruggewonnen uit het douche water.
 18. Via de Wijert en de Stadsparkwijk fietsen we richting Corpus den Hoorn. Hier sluiten we af bij Groen Geel die net haar kantine en kleedkamers heeft verbouwd en verduurzaamd. Adel verplicht, want onze eigen Geert Kamminga van Groningen Geeft Energie is voorzitter van de club.
 19. Dat was de energieke fietstocht, tijd om nieuwe energie te tanken!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

9727KC, Groningen, Groningen, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Groningen
9727KC Groningen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Concourslaan
9727KD Groningen

Augustinuscollege

Admiraal de Ruyterlaan 37
9726GP Groningen
06 - 53 74 14 93
Stuur een mail

Treinstation Groningen

Stationsplein
9726AE Groningen

VVV Groningen

Grote Markt
9712HS Groningen
0900 202 30 50 (15ctpm)
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Koningslaagte-Zuidwolde-Groningen

Molen Koningslaagte

Windmolen

Ten westen van Zuidwolde vind je de poldermolen Koningslaagte....

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 558484 | Toegevoegd op 15-3-2017 | Laatst gewijzigd op 11-7-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding