Van oorlog naar bevrijding in Laag Holland

Fietsroute 557591

Aangeboden door:

5525 85

Omschrijving

Dit fietsevent vindt plaats op Bevrijdingsdag en het is dan ook niet gek dat deze dag in het teken van de oorlog en de bevrijding in Laag Holland staat. Tijdens het evenement word je meegenomen op een reisje door de oorlogsgeschiedenis van de omgeving van Zaandam, Purmerend, de Beemster en 't Twiske.

De verhalen van een oude wapenfabriek
Het event gaat van start met een kopje koffie bij Taets op het Hembrugterrein. Op dit terrein vind je ook het bijzondere Hembrug Museum. Na de ontvangst krijgen we een rondleiding langs de monumentale gebouwen van de oude wapen- en munitiefabriek op het terrein. Daarna is het tijd om op de fiets te stappen en koers te zetten naar natuurgebied het Twiske. Dit gebied bereiken we na zo'n 9 kilometer fietsen. Na de bijzondere fietstocht door het natuurgebied fietsen we verderop het historische centrum van Purmerend binnen via de Melkwegbrug Purmerend. Bij de Koemarkt lassen we een pauze in voor iets lekkers bij Brownies en Downies. Daarna krijgen we een verhaal te horen over de oorlog en nemen we een kijkje bij een tentoonstelling over oorlogsvoertuigen.

Forten in de Beemster
Vanuit Purmerend fietsen we de uitgestrekte Beemster in. Langs de dijk vind je het Fort aan de Middenweg, het Fort aan de Jisperweg en het Fort bij Spijkerboor. Deze forten maken deel uit van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die werd aangelegd aan het begin van de 19e eeuw. Bij het Fort Op Spijkerboor worden we getrakteerd op een overheerlijke lunch in een mooie historische omgeving.Dit fort wordt speciaal opengesteld voor ons om er eventjes rond te kijken.

De Zaanse Schans
Vervolgens steken we de ringvaart over met een pontje en daarna zetten we koers naar Wormerveer en Zaandam. Onderweg komen we langs tal van molens op de Zaanse Schans zoals verfmolen De Kat. De molenaar van deze molen vertelt meer over de functie van de molens in de oorlogstijd. Ook staan hier de distilleerders van 'Distilleerderij De tweekoppige phoenix' klaar met een bijzondere borrel: Tulpenbollenvodka. Daarna stappen we weer op fiets, waarbij we langs de molens De Bonte Hen, het Klaverblad, De Os, Het Jonge Schaap en Museum Oliemolen de Zoeker fietsen. Vervolgens fietsen we langs het mooie Westerwindpad terug naar het Hembrugterrein in Zaandam, waar we eindigen bij Lab44.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Bureau Toerisme Laag Holland

Laag Holland is een uniek stukje echt Holland ten noorden van Amsterdam. Hier heb je op veel plekken nog het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Een skyline gevuld met grazende koeien, molens, kilometers lange dijken en weidse uitzichten zorgen voor ruimte en rust. De natuur wordt afgewisseld door rustieke dorpjes met pittoreske straatjes vol monumentale panden en eeuwenoude pleinen.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeren (Hemkade, 1506 PR, Zaanstad, North Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeren
Hemkade
1506 PR Zaanstad
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Wilhelminastraat
1501CT Zaanstad

zaandam

Ebbehout
1507HG Zaanstad

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Café Brasserie Het Heerenhuis

Café Brasserie Het Heerenhuis

Restaurant

Heerlijk eten en slapen nabij de Zaanse Schans, bij Café Brass...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Fort

Fort bij Spijkerboor is het meest noordelijk gelegen fort van ...

Meer informatie
Molen het Klaverblad

Klaverblad

Windmolen

Het Klaverblad is een kleine houtzaagmolen die tussen 2000 en ...

Meer informatie
Melkwegbrug

Melkwegbrug Purmerend

Toeristische bezienswaardigheid

De Melkwegbrug in Purmerend loopt over het Noord Hollandsch Ka...

Meer informatie
Fort aan de Middenweg

Fort aan de Middenweg

Fort

Fort aan de Middenweg werd samen met het naastgelegen Fort aan...

Meer informatie
hembrugmuseum

Hembrug Museum

Museum

Het Hembrug Museum vertelt het verhaal van de wapen- en muniti...

Meer informatie
Molen de Os

Molen De Os (romp/restant)

Windmolen

Molen De Os is een voormalige oliemolen op de Zaanse Schans di...

Meer informatie
Oliemolen de Zoeker

Museum Oliemolen de Zoeker

Museum

Oliemolen de Zoeker is een molen die in 1672 werd gebouwd in Z...

Meer informatie
De-Bonte-hen

De Bonte Hen

Windmolen

Molen De Bonte Hen is in 1975 gebouwd als oliemolen. De molen ...

Meer informatie
Het-Jonge-Schaap

Molen Het Jonge Schaap

Windmolen

Het Jonge Schaap is een houtzaagmolen die tussen 2006 en 2007 ...

Meer informatie
Molen-De Kat

De Kat

Windmolen

Verfmolen De Kat is de enige nog werkende windverfmolen ter we...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Superdepuper"

 geplaatst op:

Wat een ongelooflijke dag was het weer. Vorig jaar ook meegedaan. Over 2 weken weer. Het geheel deed total niet onder voor de tocht van vorig jaar. Chapeau. Het bijzondere vond ik dit jaar de combinatie met de bevrijdingsdag; allerlei activiteiten stonden in het teken daar van. Verder bleek het fietsen op de Mercedes onder de e-bikes (Flyer) een geweldige ervaring te zijn.

"Geweldige tocht, goede organisatie, leuke stops"

 geplaatst op:

Heerlijke fietstocht in het teken van de Bevrijding. Goede organisatie, leuke gatges en mooie stops met aandacht voor bevrijdingsverhalen. Goed van eten en drinken. Genoten van de fantastische lunch bij fort Spijkerboor verzorgd door Naomi Zaalberg. Prachtige e-bikes ter beschikking gesteld door Flyer, met begeleiding tijdens de tocht. De dames van Route.nl en Laag-Holland waren super vriendelijk en erg enthousiast, zelfs het ietwat koude weer kon daar niets aan af doen. Kortom, genoten van een prachtige dag met een thema.

"Wij (ik samen met een fietsvriendin)fietsen normaal altijd op de racefiets ."

 geplaatst op:

Omdat wij normaal altijd op de racefiets zitten wilde we een keer wat anders. Nou dat is met deze dag gelukt , het was een hele leuke ervaring . Het was top georganiseerd en de route was geweldig . De dames van route.nl deden het heel goed en erg vriendelijk en ook zij hadden het kou. De route was mooi uitgezet en als er om heen was helemaal top. Top locaties voor de koffie en de lunch was om door een ringetje te halen . Jammer dat we 19 mei niet kunnen ,anders waren we zeker weer gegaan. Het is een echte aanrader . Ook de fietsen van flyer waren helemaal top ook een aanrader .

"het was weer geweldig om met jullie op pad te gaan."

 geplaatst op:

In 2016 was het al fijn om met jullie te fietsen,etc,.En nu weer geweldig wat een mooie route gemaakt ,door alles op en top te organiseren als je een keer mee gaat ,kom je zeker weer terug geweldig.Bedankt iedereen die het organiseren ,begeleiding ,fietsenverhuur ,catering ,tot de volgende keer.vr Jan en Reintje

"Ik heb een erg leuke dag gehad, die zeer goed verzorgd was door route.nl. De tussenstops waren ook bijzonder met zelfs aandacht voor vegetariërs en alles aan de lunch was vers gemaakt. Tussendoor ook nog een appel en een banaan. Het kon niet op."

 geplaatst op:

Het was een bijzonder mooie route die dwars door de Zaanstreek ging. Afwisselend een dorpje en dan weer open veld. Mooie natuur, bermen vol met wit fluitenkruid en geel koolzaad. Het thema Bevrijdingsdag kwam goed aan bod. Een bevrijdingsmarkt in Purmerend en Fort Spijkerboor en de sprekers die genodigd waren. Ook de verrassing in de verfmolen met een tulpen wodka, deed me denken aan de oorlog dat mensen die tijdens de oorlog tulpenbollen moesten eten van de honger. Je kunt het je bijna niet voorstellen. Perfect georganiseerd door een enthousiast team dat e.e.a. goed voorbereid had. Chapeau! ik hoop 19 mei weer mee te kunnen. Hartelijke groeten uit de Betuwe van Karine.

"Super mooie dag gehad"

 geplaatst op:

Het was onze eerste keer dat we samen met route.nl een georganiseerde fiets tocht maakte. Het was erg goed georganiseerd, een dikke pluim voor de mensen van route.nl De rondleiding bij de wapenfabriek was interessant om dit verhaal te horen. het natuurgebied de twiste war erg mooi om door te fietsen en genieten van de mooie natuur, veel vogels en bloemen gezien. Op de markt in Purmerend vond ik erg mooie, gezien ik zeer geinteresseerd ben over de tweede wereld oorlog, was een mooie ervaring op de markt tussen de canadese vooertuigen. Lekkere gegeten bij het fort Spijkerboor en rondje door het fort gelopen, Dit fort doet me denken aan het fort Eben Emael in Belgie net over de grens bij Maastricht. En de Zaanse schans er mooi beetje jammer dat op deze zo mooie plek het zonnetje niet scheen. Deze plek is erg fotogeniek. Dit zal zeker niet de laatste maal zijn dat wij op deze manier een fietstocht zullen onernemen. Super bedankt ROUTE.NL

"geweldig 5 Mei event"

 geplaatst op:

Voor de 2e keer hebben wij meegedaan aan een route.nl live event. Vorig jaar was het al een geslaagde tocht door het laagland rond Volendam. Deze keer ging de tocht door het open landschap van Laag Holland vanuit Zaandam. De tocht stond in het teken van de oorlog en vrijheid. Voor de mensen die dat wilde waren er zelfs Flyer e-bikes geregeld om te lenen tijdens de event. Toch hebben wij gekozen voor onze eigen e-bikes (daar ben je aangewend ) De tocht voerde ons vanuit Zaandam o.a. langs Purmerend, De Beemster, 't Twiske Er was gezorgd voor diverse tussenstops met hapjes en rondleidingen en een heerlijke lunch bij het fort spijkerboor In de middag nog een bezoek gebracht aan de Zaanse Schans met als uitsmijter een glaasje bollen wodka In verfmolen de kat. Wederom was het perfect georganiseerd door Route.nl in samenwerking met het bureau-toerisme-laag-Holland Kortom helemaal geen minpuntjes Alleen maar lof!!, dank voor deze leuke dag, zeker een aanrader. Wij houden de website van Route.nl in de gaten voor een evt. volgend event en zullen dan zeker weer mee doen. Hoofddorp 7-5-2017 Annie en Eef

"Fantastische gevarieerde route"

 geplaatst op:

Wij waren mee op 5 moei 2017 met een event georganiseerd door route.nl Genoten hebben we de gehele dag door de sublieme begeleiding en verzorging van een ieder . Ongelofelijke ervaring die we zeker nog maal gaan beleven bij een volgend event. Dank allen die dit hebben mogelijk gemaakt. met een vriendelijke groet Aad & Corry Lamboo

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 557591 | Toegevoegd op 13-3-2017 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding