Soldaat van Oranje locaties in en rond Katwijk

Fietsroute 553020

Aangeboden door:

2202 34

Omschrijving

De populaire musical Soldaat van Oranje wordt opgevoerd in de TheaterHangaar in Katwijk. En dat is niet voor niets: de feiten waarop het verhaal is gebaseerd speelden zich in de omgeving van Katwijk af.

De route start bij het Toeristisch Overstappunt Katwijk Zuidduinen. Je fiets door het prachtige Nationaal Park Hollandse Duinen richting Wassenaar. In het duinlandschap kun je, als je goed oplet, nog aandenkens terugvinden van het oorlogsverleden. Onder het zand liggen diverse bunkers verstopt. De duinen worden halverwege doorsneden door de Atlantikwall, een deel van de meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie die door de Duitsers werd aangelegd.

Wil je de Atlantikwall van dichtbij bekijken? Stap dan af bij Het Panbos (halverwege knooppunt 43 en 93) en onderbreek je fietstocht voor een korte wandeling.

Even verderop aan dezelfde weg, kun je een kort omweggetje maken door rechtsaf te slaan, de 1e Mientlaan in. Je komt dan uit op het Marine Vliegkamp Valkenburg, waar in een van de oude barakken de TheaterHangaar is gevestigd. Deze indrukwekkende musical is zeker een bezoek waard! Fiets terug naar de Wassenaarseweg om je route te vervolgen.

In Valkenburg, vlak na knooppunt 89, is het Torenmuseum gevestigd. Hier vind je een doorlopende expositie waarin aandacht wordt gegeven aan de Tweede Wereldoorlog. Vooral de impact die de oorlog had op het dorpsleven in Valkenburg is op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. Let op: het museum is alleen geopend op zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur (en op afspraak).

Klaar met je bezichtiging? De route voert je via de oudste nog varende voetveerverbinding naar het pittoreske Rijnsburg. Het pontje vaart dagelijks van 7.30 tot 17.30 uur (zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur). Vanuit Rijnsburg fiets je terug naar Katwijk, waar je tenslotte terecht komt op de boulevard.

Maak hier een stop ter hoogte van de Seinpoststraat, net nadat je de herkenbare vuurtoren bent gepasseerd.

‘Zie je het voor je? Je staat op het strand en de woeste branding bruist je tegemoet. De horizon kun je niet zien. Je eindbestemming is al helemaal niet zichtbaar: het verre Engeland! Het is koud en donker en er kan ieder moment een patrouille van de Duitse bezetter aankomen. En daar in het zand ligt je kano. Je hoopt dat hij je veilig naar de overkant zal krijgen, maar er zijn geen garanties.’

Er zijn 11 pogingen gedaan om vanaf het Katwijkse strand de oversteek naar Engeland te maken. Slechts 4 waren succesvol. Om deze (met Erik Hazelhoff Roelfzema te vergelijken) Engelandvaarders te herdenken wordt er in het voorjaar van 2017 een monument opgericht aan de Katwijkse boulevard.

Over de mooie boulevard fiets je tenslotte de laatste meters naar het eindpunt van de route. Fijne tocht! 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

97
97 (Zuid-Holland, 2225HE, Katwijk, Zuid-Holland, Nederland)
2.14 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

97
Jouw startpunt
Knooppunt 97
Zuid-Holland
2225HE Katwijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Boulevard
2225HE Katwijk

VVV Katwijk bij B&B aan Zee

Burgersdijkstraat
2225AT Katwijk
071 303 07 07
Stuur een mail

Ambulant Katwijk

Dennenlaan
2224EN Katwijk
071 - 403 15 97
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 553020 | Toegevoegd op 23-2-2017 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding