Door het hart van Westerwolde

Fietsroute 547688

Aangeboden door:

10783 31

Omschrijving

Vanuit Gasterij Natuurlijk Smeerling rij je naar Ter Apel, een route met veel natuurschoon en Groningse cultuurhistorie. Centraal in deze route staat het idyllische beekdal van de Ruiten Aa, het hart van de Groningse streek Westerwolde.

Sellingerbossen
De eerste paar honderd meter maak je meteen kennis met het dal van de Ruiten Aa. Behalve een verkwikkende stilte, tref je hier met graan begroeide essen aan en graslanden die omzoomd zijn met houtsingels. Na een paar kilometer door de weidse Groningse velden gereden te hebben, fiets je de Sellingerbossen bij de Ruiten Aa in. Je vindt hier ook het Theater van de Natuur, een unieke natuurkijkheuvel.

Terr Apel
Bij Ter Apel kom je langs het befaamde middeleeuwse kruisherenklooster uit 1465, een gebouw dat tot de Top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten behoort. Rondom het klooster fiets je door bossen die al rond 800 zijn aangeplant! Sellingen is een mooi middeleeuws esdorp met als blikvanger de dorpskerk uit 1300. Verderop kom je door Bourtange, het bekende vestingdorp. De route eindigt bij Gasterij Natuurlijk Smeerling dat gevestigd is in een monumentale Westerwoldse boerderij.

Theater van de Natuur
In het beekdal van de Ruiten Aa fiets je langs een opvallende natuurkijkheuvel met daarop een kunstwerk van beeldend kunstenaar Adriaan Nette. Een leuk moment om even af te stappen en van de omgeving te genieten. Het Theater van de Natuur is draaibaar, zodat je op verschillende manieren naar het landschap om je heen kunt kijken. Wat dit kunstwerk nog leuker maakt, zijn de gedichten die op de traptreden staan. Onder andere Adriaan Morriën, Harry Muskee, Def P en Kees Stip hebben een mooie bijdrage geleverd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Kingpolis

Met de fietsverzekeringen van Kingpolis is je fiets altijd goed verzekerd tegen schade en diefstal. Van stadsfietsen tot e-bikes en bakfietsen. Dan kun je dus met een gerust hart eropuit gaan met je stalen ros. De fietsverzekeringen van Kingpolis zijn zowel in 2016 als in 2018 als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Gasterij Natuurlijk Smeerling (Smeerling, 9591 TX, Onstwedde, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Gasterij Natuurlijk Smeerling
Smeerling
9591 TX Onstwedde
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Eemboerveldweg
9591TX Stadskanaal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Gasterij Natuurlijk Smeerling

Gasterij Natuurlijk Smeerling

Restaurant

In de streek Westerwolde, in het dal van de ruiten A, ligt het...

Meer informatie
De Runde

Paviljoen Jachthaven de Runde

Restaurant

Aan de haven in het pittoreske Ter Apel vind je Paviljoen Jach...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bourtange

Bourtange

VVV-idee

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde, ligt de...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 547688 | Toegevoegd op 30-1-2017 | Laatst gewijzigd op 26-9-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding