Ervaar de stilte in het Twents-Duitse grensgebied

Fietsroute 546942

Aangeboden door:

1018 37

Omschrijving

Vanuit Vroomshoop maak je een heerlijk afwisselende route door het Twents-Duitse grensgebied. Je rijdt door pittoreske dorpjes, het voormalige Twentse veengebied én door het befaamde Twentse coulisselandschap.

Twentse textielindustrie
Het eerste deel van de route neemt je mee door het weidse landschap rondom Geerdijk, Beerzerveld en Bergentheim. Hier werd vanaf het midden van de negentiende eeuw het hoogveen ontgonnen, omdat de Twentse textielindustrie behoefte had aan turf als goedkope brandstof. Ook in Duitsland rij je door voormalig veengebied. Het is hier heerlijk rustig fietsen. Af en toe rij je even een klein bosperceel door, zodat je op warme dagen wat verkoeling hebt.

Twents tempo
Hoe anders is het landschap als je bij de Mandercirkels de grens weer oversteekt. Je fietst hier door het befaamde Twentse coulisselandschap van glooiende akkers, bosjes en door houtwallen omzoomde veldjes. Hoe langzamer je rijdt, hoe langer je van de verkwikkende Twentse rust geniet. Vlak voor Geesteren kom je langs de Grote Geesterse Molen, een korenmolen uit 1867. Aan het Oosteinde in Vriezenveen zie je enkele prachtige monumentale boerderijen. De route eindigt bij Brasserie Restaurant “De Aanleg”.

De Beha van Jannink
Net voorbij Getelo passeer je bij de grens met Duitsland het grootste landschapskunstproject van Nederland: de Mandercirkels. Stap even af als je naar deze twee bijzondere akkers wilt kijken. Ze werden in de jaren dertig van de vorig eeuw door textielfabrikant Jannink aangelegd en worden daarom ook wel de Cirkels van Jannink genoemd. Volgens Jannink konden boeren een rond perceel beter bewerken, omdat ze hun machine dan niet hoefden te keren. In plaats van gewassen tref je er nu een uniek kunstproject aan. Een twee kilometer lang wandelpad neemt je mee over de cirkels die vanuit de lucht een baken vormen. En door piloten gekscherend de ‘Beha van Jannink’ genoemd worden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Brasserie Restaurant "De Aanleg" (Tonnendijk, 7681 BN, Vroomshoop, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Brasserie Restaurant "De Aanleg"
Tonnendijk
7681 BN Vroomshoop
Plan route naar startpunt

julianaplein

Julianaplein
7681AW Twenterand

vroomshoop

Stationslaan
7681BV Twenterand

Huize uit de Kunst

Brugstraat 24
7687BE Daarlerveen
0546 - 64 22 14
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Brasserie Restaurant De Aanleg

Brasserie Restaurant "De Aanleg"

Fietscafe

Brasserie Restaurant “De Aanleg” ligt midden in het Twentse do...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Grote Geesterse Molen

Grote Geesterse Molen

Windmolen

In 1819 kregen landbouwer Meijer en zijn schoonzoon toestemmin...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige en gevarieerde route"

 geplaatst op:

Mooie route en het is erg leuk om ook in Duitsland te fietsen. Helaas ontbreken sommige Nederlandse route nummer in Duitsland en is het verstandig om te navigeren met de Route.nl app.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 546942 | Toegevoegd op 25-1-2017 | Laatst gewijzigd op 24-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding