Lekker uitwaaien op Texel

Fietsroute 536978

Aangeboden door:

4964 163

Omschrijving

Texel is een beetje Nederland in het klein. Je fietst er door duinen, bossen en langs weides en natuurlijk de zee. De wind is hier altijd aanwezig, ideaal dus om even uit te waaien en je hoofd leeg te maken.

De Koog
De eerste kilometers rij je door de bossen en duinen aan de westkant van Texel. Een heerlijk rustig gebied waar de kilometers vanzelf onder je wielen lijken te verglijden, zeker als je de wind in de rug hebt. Het duurt dan ook niet lang voordat je de Koog bereikt, een van de oudste dorpjes op Texel. Alleen de oude dorpskerk herinnert nog aan het voormalige vissersleven van dit dorpje.

Pittoresk Oudeschild
Vanaf de IJsdijk heb je prachtige vergezichten over de Waddenzee. Vergeet ook niet naar rechts te kijken, je fietst langs vogelreservaat Dijkmanshuizen. Je komt door Oudeschild, een prachtig dorpje waarvandaan ooit VOC-schepen vertrokken. Het zeventiende-eeuwse Witte Kerkje dat je hier ziet is een plaatje. Via Den Burg, het grootste dorp op Texel, leidt de route je weer de bossen in. Bij het knusse Bospaviljoen ’t Turfveld kun je lekker relaxen met een drankje en hapje.

Texelse schapenboet
Behalve om zijn natuurschoon en rijke historie staat Texel bekend om zijn schapenboeten, ofwel schaapsschuurtjes. Het zijn rietgedekte houten schuurtjes waarvan de schuine kant naar de overheersende westenwind staat. Anders dan de naam doet vermoeden, werden ze gebruikt voor de opslag van gereedschap en voer. In het Texelse weidelandschap zie je ook karakteristieke tuinwallen en wit-groene stolpboerderijen. De tuinwallen werden in de loop van de zeventiende eeuw aangelegd door graszoden op elkaar te stapelen, zodat de percelen van schapenweides van elkaar geschieden werden. Tot die periode liepen de kudde van verschillende eigenaren gewoon door elkaar. Wil je vanuit Bospaviljoen ’t Turfveld ook eens door de duinen en bossen wandelen? Loop dan route 536979.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bospaviljoen 't Turfveld (Nattevlakweg, 1791 PB, Den Burg, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Bospaviljoen 't Turfveld
Nattevlakweg
1791 PB Den Burg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Nattevlakweg
1791PB Texel

Bezoekerscentrum Park Duinen van Texel

Ruijslaan
1796MV Texel

VVV Texel

Emmalaan
1791DK Texel
0222 31 47 41
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Bospaviljoen 't Turfveld

Bospaviljoen 't Turfveld

Fietscafe

Bospaviljoen ’t Turfveld is een knus en sfeervol plekje midden...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Erg afwisselende route."

 geplaatst op:

Genoeg mogelijkheden voor een hapje en drankje onderweg.

Rene

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 536978 | Toegevoegd op 3-11-2016 | Laatst gewijzigd op 13-5-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding