Omschrijving

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg lag ooit een hoogveengebied van wel 30.000 hectare. Na eeuwen van ontginning rij je er nu door een prachtig mozaïek van akker- en graslanden en bossen. Ook fiets je langs de restanten van het oude hoogveengebied.

Monumentale kerkjes
Je bent nog niet warmgedraaid of je rijdt al de bossen in. Heerlijk. Dit bosgebied is pas na de Tweede Wereldoorlog ontgonnen. Je vindt er vooral naaldbomen en enkele plukjes heide. In het dorpje Kronenberg kom je langs de markante Theresiakerk uit 1931. Ook de Sint-Jozefkerk in America is relatief jong, hij stamt uit de periode van de ontginning: 1892. In de polder en de Schadijkse Bossen ervaar je een verkwikkende rust.

Veenkolonies
Je komt door Griendtsveen en, even later, Helenaveen. Deze dorpjes zijn de enige twee voormalige veenkolonies in zuidelijk Nederland. Beide plaatsjes genieten beschermd dorpsgezicht, je ervaart hier hoe een Peelontginningsdorp er vroeger uitzag. De Deurnsche Peel (die aan je rechterhand in Brabant ligt) en de Mariapeel (die tot Limburg behoort) vormen een uniek restant van een oud uitgestrekt hoogveengebied. Een unieke belevenis. Na je route kun je weer op krachten komen bij De Turfhoeve.

Historisch Griendtsveen
In Griendtsveen rij je door de historische kern die beschermd dorpsgezicht geniet. Je fietst hier eventjes terug de tijd in met al die bijzondere gebouwen om je heen. Aan de Apostelweg zie je bijvoorbeeld op de nummers 2, 4 en 6 de voormalige woningen van het stafpersoneel van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. Even verderop kom je aan de Deurneseweg 1 langs het voormalige kantoor van dit bedrijf. De Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij was ook actief bij de ontginning van veengebieden in Overijssel en Drenthe. Zij verwerkte veengrond tot producten voor agrarische en aanverwante activiteiten.

In 1999 fuseerde zij met twee potgrondspecialisten tot Tref. Griendtsveen is overigens vernoemd naar de eigenaars van het bedrijf, de familie Van der Griendt.

Vanuit De Turfhoeve kun je ook de routes 137946 en 137975 rijden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Turfhoeve (Midden Peelweg, 5975 MZ, Sevenum, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Turfhoeve
Midden Peelweg
5975 MZ Sevenum
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kleefsedijk
5975MX Horst aan de Maas

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Kapèlkeshof Terras en Wijngaard

Kapèlkeshof Terras en Wijngaard

Fietscafe

Gelegen aan een prachtige golfbaan in het landelijke Grashoek ...

Meer informatie
De Turfhoeve

De Turfhoeve

Restaurant

De Turfhoeve ligt midden in de Limburgse Peel. Een prachtige e...

Meer informatie
Blauwebessenland

Blauwebessenland

Fietscafe

Blauwebessenland ligt aan de Limburgse zijde van de Mariapeel,...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 530030 | Toegevoegd op 10-10-2016 | Laatst gewijzigd op 5-6-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding