Fietsen door Groningse wierdedorpjes

Fietsroute 527380

Aangeboden door:

1855 40

Omschrijving

In Friesland heten ze terpen, in Groningen wierden: de kunstmatige verhogingen om boerderijen en kerken droog te houden. Deze route neemt je mee door de polder naar een aantal echte Groningse wierdedorpjes.

Groningse kerkjes
De eerste kilometers draai je op je gemak warm langs de oever van het Damsterdiep, een kanaal dat Groningen met Delfzijl verbindt. Even later rij je langs een ander kanaal (de Oosterwijtwerdermaar) naar Oosterwijtwerd. Hier staat op de wierde een van de eerste bakstenen kerkjes in Groningen, hij stamt uit de dertiende eeuw. De elfde-eeuwse kerk in Holwierde is een van de oudste in deze provincie.

Oud Appingedam
In het historische Appingedam zie je in de Solwerderstraat vele prachtige rijksmonumenten. Vanaf de brug op de Kniestraat kun je een blik werpen op de befaamde keukens die boven het Damsterdiep hangen. In Solwerd zie je de dorpskerk uit 1783. Er staat een houten klokkenstoel naast met een klok uit 1949. De oorspronkelijke klok is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geroofd. Laat je na het afstappen bij Hof van Daam verwennen met thee, koffie en wat lekkernijen.

Bijzonder Biessum
Net boven Delfzijl kom je vlak na elkaar door nog twee karakteristieke wierdedorpjes waarvan de wierden ongeveer 2000 jaar oud zijn. Uitwierde geniet beschermd dorpsgezicht, de wierde is nog vrijwel intact. Van de oorspronkelijke dorpskerk uit 1200 staat alleen nog de losstaande toren overeind. De kerk is tijdens het Beleg van Delfzijl (1813-1814) door plunderende Franse troepen zo beschadigd dat hij in 1839 vervangen werd. Ook de wierde van Biessum is erg goed bewaard gebleven. De oorspronkelijke stervormige verkaveling is nog steeds goed in het landschap terug te zien. Aan de Osseweg staan nog enkele prachtige karakteristieke boerderijen. Wil je vanuit Hof van Daam nog meer mooie fietstochten door de omgeving maken? Rij dan ook de routes 164773 en 527441.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hof van Daam (Dijkstraat, 9901 AN, Appingedam, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hof van Daam
Dijkstraat
9901 AN Appingedam
Plan route naar startpunt

VVV Appingedam

Oude Kerkstraat
9901JB Appingedam
0596 62 03 00
Stuur een mail

appingedam

9901CS Appingedam

Parkeerplaats

Burgemeester Hooft van Iddekingesingel
9902CK Appingedam

Wegwerkzaamheden

Nansumerweg 13
9905RA Delfzijl

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

hof van daam

Hof van Daam

Restaurant

Hof van Daam is een sfeervolle thee- en koffieschenkerij in he...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Erg leuke afwisselende route"

  op:

"Leuke diverse route"

 geplaatst op:

Leuke route. Heel divers. Door de landerijen en langs het wad. Op een bepaald punt als je de dijk op gaat geeft de route aan dat je naar rechts moet terwijl de gesproken tekst zegt dat je naar links moet. Even opletten dus. Je moet echt naar rechts.

Carole

op:

Gerrie, Anders

op:

Willy

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 527380 | Toegevoegd op 3-10-2016 | Laatst gewijzigd op 13-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding