Genieten van Zuidwest-Friesland

Fietsroute 439724

Aangeboden door:

2679 34

Omschrijving

Met deze route ontdek je de drie gezichten van Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân. Een route met mooie vergezichten, een verrassend glooiend landschap en natuurlijk gezellige oude dorpjes.

Glooiend Gaasterland
Vanuit Sloten rij je het gekende Friese landschap in met zijn vlakke polders, meren en weidse uitzichten. Al aan de horizon zie je het Gaasterland dichterbij komen: een glooiende keileemrug bedekt met bossen. In het Lycklamabos rij je tussen de oude beuken en eiken, de Elfbergen is met zijn 175 hectare het grootste bos in Gaasterland. Het hoogste punt van het Gaasterland vind je vlakbij het dorpje Oudemirdum: het komt bijna dertien meter boven het NAP uit.

Friese dorpjes
Je komt door enkele pittoreske Friese dorpjes, zoals Laaxum en Warns. Balk geniet beschermd dorpsgezicht, het dorp inspireerde de dichter Herman Gorter dan ook tot zijn gedicht Mei. Net onder Mirns rij je langs een Friese klokkenstoel. Het oorspronkelijke exemplaar ging in 1943 verloren door een neerstortend vliegtuig, de herbouwde klokkenstoel doet tevens dienst als oorlogsmonument. Midden in het vestingstadje Sloten geniet je bij Lunch & Diner De Zeven Wouden van een drankje en hapje.

Vestingstad Sloten
Sloten ontstond al in de dertiende eeuw als nederzetting bij een stins van de familie Van Harinxma thoe Slooten. De stins is weg, maar Sloten ligt er nog. En hoe: het pittoreske plaatsje geniet beschermd stadsgezicht en herbergt 50 rijksmonumenten. Van de oorspronkelijke omwalling en structuur ligt bijna alles er nog. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog nam Sloten een belangrijke strategische positie in. De Spanjaarden hebben het stadje tevergeefs geprobeerd te veroveren door manschappen te verstoppen in een… bierschip! Sloten noemt zichzelf overigens de kleinste stad ter wereld.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Lunch & Diner De Zeven Wouden
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Lunch & Diner De Zeven Wouden
Voorstreek
8556 XV Sloten
Plan route naar startpunt

VVV-agentschap Sloten in museum Stedhûs Sleat

Heerenwal 48
8556 XW Sloten
+31 (0)514 53 15 41
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Haverkamp
8556AC De Friese Meren

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Zeven Wouden

Lunch & Diner De Zeven Wouden

Restaurant

Lunch & Diner De Zeven Wouden ligt midden in het historische F...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

20081011 07 Mirns

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Midden op het kerkhof heeft een kerk gestaan. Die is afgebroke...

Meer informatie
Geen foto van Mirnser Klif

Mirnser Klif

Uitzichtpunt

Het Mirnser Klif heeft een recreatieve functie. Het water is h...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Afwisselend en rustig"

 geplaatst op:

Mooie route, afwisselend weids Fries landschap, bos en water. Lunchen op terras bij Hotel Galamadammen en in Sloten nog een kleine lusje gemaakt naar het Slotermeer waar ook een zwemstrand is.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 439724 | Toegevoegd op 22-7-2016 | Laatst gewijzigd op 7-8-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding