Een rondje om het Friese Slotermeer

Fietsroute 427427

Aangeboden door:

2053 36

Omschrijving

Het Sleattemer Mar (de officiële benaming voor het Slotermeer) is een van de vele prachtige Friese Meren. Deze route neemt je mee langs de oever van dit meer en door enkele nabijgelegen dorpjes, zoals het pittoreske vestingstadje Sloten.

Friese schoonheden
Friese schoonheden tref je niet alleen aan op de catwalk, maar ook in het landschap zelf. In Tjerkgaast zie je onder meer een mooie kerk uit 1703. De Vaste Burchtkerk in Wijckel dateert uit het einde van de zeventiende eeuw. De schilderachtige plaatsjes Balk en Woudsend genieten beschermd dorpsgezicht. Balk inspireerde de dichter Herman Gorter dan ook tot zijn gedicht Mei.

Friese klokkenstoelen
Klokkenstoelen zijn een typisch Fries bouwwerk. Ze werden vroeger gebouwd omdat er niet genoeg geld verzameld kon worden voor de bouw van een kerk(-toren). Met de klok werden de doden beluid of boze geesten verjaagd. Je kunt zo’n klokkenstoel bewonderen op de begraafplaatsen in Ypecolsga en in Ruigahuizen (aan de Tsjerkhofleane). Bij Hampshire Hotel – St. Nicolaasga geniet je in alle rust na van je mooie fietstocht.

Vestingstad Sloten
Sloten ontstond al in de dertiende eeuw als nederzetting bij een stins van de familie Van Harinxma thoe Slooten. De stins is weg, maar Sloten ligt er nog. En hoe: het pittoreske plaatsje geniet beschermd stadsgezicht en herbergt 50 rijksmonumenten. Van de oorspronkelijke omwalling en structuur ligt bijna alles er nog. Een goed moment dus om even af te stappen en met de fiets aan de hand van al dat moois te genieten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog nam Sloten een belangrijke strategische positie in. De Spanjaarden hebben het stadje nog geprobeerd te veroveren door manschappen te verstoppen in een bierschip.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hampshire Hotel - St. Nicolaasga (Legemeersterweg, 8527 DS, Legemeer, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hampshire Hotel - St. Nicolaasga
Legemeersterweg
8527 DS Legemeer
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

De Greiden
8523NM De Friese Meren

VVV Langweer

Buorren 26
8525 EC Langweer
+31 (0)513 49 91 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Hampshire Hotel - St. Nicolaasga

Hampshire Hotel - St. Nicolaasga

Hotel

Hampshire Hotel – St. Nicolaasga ligt midden tussen de Friese ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 427427 | Toegevoegd op 12-7-2016 | Laatst gewijzigd op 21-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding