Van Epe naar Kasteel de Cannenburgh

Fietsroute 426414

Aangeboden door:

3636 155

Omschrijving

Deze bijzondere route start vanuit het centrum van Epe, een gezellig Veluws dorp, prachtig gelegen te midden van prachtige natuur. Bossen, heidevelden, beekjes en sprengen zorgen voor een grote afwisseling. De route start midden in het centrum en voert naar het dorp Vaassen. Daar bevindt zich de belangrijkste cultuurhistorische attractie van de gemeente: Kasteel De Cannenburgh.

Kasteel De Cannenburgh is vooral bekend geworden door zijn beroemdste bewoner, Maarten van Rossum. Hij bouwde zijn buitenhuis uit 1543 op de resten van een middeleeuws kasteel. Tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw was het kasteel familiebezit en bleef het originele bouwplan goed behouden. Sindsdien is het landgoed en het gerestaureerde kasteel eigendom van de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen en toegankelijk voor het publiek.

Middeleeuwse burcht
In de Middeleeuwen bestond er al een kasteel met de naam Cannenburgh. Wanneer het kasteel precies is gebouwd, is onbekend. De eerste vermelding stamt uit 1365. Op dat moment was het een leengoed van de hertogen van Gelre. Van het uiterlijk van deze middeleeuwse burcht is ook al weinig bekend. Enkel wat muurresten en een deel van de onderaardse gewelven zijn bewaard gebleven.

Maarten van Rossum
Waarschijnlijk was het kasteel al tot een ruïne vervallen toen het in 1543 werd aangekocht door Maarten van Rossum. Maarten was een beruchte vechtjas. Zijn rooftochten door Holland en Brabant als veldmaarschalk van hertog Karel van Gelre maakten hem tot een zeer vermogend man. Naast zijn beroemde stadskastelen in Zaltbommel en Arnhem bezat hij een aantal landgoederen en kastelen. Huis de Cannenburgh liet hij bouwen in de stijl van de Hollandse renaissance op de resten van het oude kasteel. Maarten zou de voltooiing evenwel niet meer meemaken.

Familiebezit
Na Van Rossums dood in 1555 erfde zijn neef Hendrik van Isendoorn het huis en zo bleef het nog ruim drie eeuwen in de familie. Hendrik liet de beeltenis van zijn oom aanbrengen op de grote toren. Vanaf die hoge positie kijkt Maarten in zijn harnas nog altijd uit over zijn landgoed. In de loop van de tijd werd de monumentale ingang van het midden van de hoofdtoren verplaatst naar de zijkant en werd het kasteel uitgebreid met twee bouwhuizen en een stenen brug. Sinds 1951 is kasteel Cannenburgh toegankelijk voor het publiek. De uivormige torenspits werd herbouwd en het geheel is weer ingericht alsof de adellijke bewoners er nog steeds wonen.

Elspeet
Niet alleen voor mensen is de heide rondom om Elspeet een prima plaats om te vertoeven, een wandeling of een fietstocht te maken. Ook de bijen en de schapen van de schaapskooi van Elspeet en Vierhouten genieten van dit mooie gebied. In de zomer begrazen ze de heidevelden tussen Elspeet en Vierhouten. Een lust voor het oog als je ze tijdens een mooie heidewandeling tegenkomt. De route voert langs de schaapskooi.

Leestip! Kastelen op de Veluwezoom
Aan mooie landgoederen, buitenplaatsen en kastelen geen gebrek op de Veluwe in Gelderland. Wij hebben de meest bijzondere kastelen in deze regio voor je verzameld in het artikel‘Sprookjesachtige kastelen op de Veluwe’

Op zoek naar boeiende verhalen, mooie routes of leuke plekjes voor een pauze in Gelderland?Lees hier dan meer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV Arnhem-Nijmegen

De regio Arnhem Nijmegen kenmerkt zich door bijzondere gebieden zoals het Land van Maas en Waal tussen de twee rivieren en de Betuwe. Fiets of wandel door mooie natuurgebieden, bruisende stadsharten en langs de rivieren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

62
62 (Hoofdstraat, 8162AC, Epe, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

62
Jouw startpunt
Knooppunt 62
Hoofdstraat
8162AC Epe
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Markt
8161CN Epe

VVV Epe

Pastoor Somstraat 6
8162 AK Epe
+31 (0)578 74 50 19
Stuur een mail

Oplaadpunt

Oenerweg
8161PL Epe

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Cannenburgh Vaassen

De Cannenburgh

Kasteel

Dit kasteel werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marieke

op:

"Niet te doen in epe"

  op:

Ruud

geplaatst op:

Erg gevarieerd en heel mooi

"Prachtige gevarieerde route !"

 geplaatst op:  

Een van de mooiste routes over de Veluwe . Veel door het bos ( op brede fietspaden ) maar ook door leuke dorpjes met gezellige restaurantjes voor een rust momentje ( bakje koffie met appelgebak ) . Wij hebben ervan genoten ik hoop u ook !

Martie , Anders

op:

"Zeer mooi in de herfst"

 geplaatst op:

In de herfst gereden. Heel mooie stukken

"Prachtig"

 geplaatst op:

Mooie fietsroute .afwisselend.

"Super"

 geplaatst op:

Super mooie route door bos en heide.

"Veel fietspaden door bos"

 geplaatst op:

Een schitterende route door bos en heidegebied. Ondanks het heerlijke fietsweer was het niet druk tijdens de fietsroute.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 426414 | Toegevoegd op 11-7-2016 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding