Weipoortroute vanaf TOP Voorschoten

Fietsroute 421215

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

1254 38

Omschrijving

TOP Voorschoten - bij Van der Valk hotel De Gouden Leeuw - ligt midden in het gebied Duin Horst & Weide. Dit open gebied tussen Den Haag en Leiden strekt zich helemaal uit van de kust in het westen tot in het Groene Hart landinwaarts. De relatief jonge duinen aan de kust vormen een waardevol natuurgebied met verschillende functies: waterwinning, kustversterking en recreatie. Op de oude strandwallen (horsten) vond al rond 2000 vóór Christus de eerste bewoning plaats. Rond 1200 na Christus werden er op strategische plaatsen in het gebied kastelen gebouwd, waaronder kasteel Duivenvoorde. Door de hogere en drogere ligging van de strandwallen ontstonden hier ook de eerste dorpen, zoals Wassenaar en Voorschoten. Vanaf de 17e eeuw werden op de strandwallen de buitenplaatsen met landgoederen aangelegd. In het oosten loopt het gebied over in de droogmakerijen en het open veenweidegebied van het Groene Hart.

Tip 1: Kasteel Duivenvoorde
Duivenvoorde ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de rivieren de Duve (of Dobbe) en de Voor, waartussen het kasteel is ontstaan. In 1226 wordt ‘Duvenvoirt’ voor het eerst in een akte genoemd. Rond 1631 kreeg het kasteel zijn huidige vorm. Het kasteel kan alleen met een rondleiding worden bezocht. Op het landgoed kan het hele jaar door - met een entreekaartje - worden gewandeld.
Adres: Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten. Telefoon: 071 - 561 37 52. Internet: www.kasteelduivenvoorde.nl

Tip 2: Voorstraat (Voorschoten)
De Voorstraat - herkenbaar aan de karakteristieke linden en oude huizen - is het middeleeuwse hart van Voorschoten. De straat is indertijd extra breed opgezet om ruimte te maken voor de markt. Niet alleen paarden werden verhandeld, maar ook pluimvee en producten als zout en geneeskrachtige kruiden.

Voor meer info over deze TOP

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Voorschoten - De Gouden Leeuw
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Voorschoten - De Gouden Leeuw
Veurseweg
2252 AG Voorschoten
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Rosenburgherlaan
2252AX Voorschoten

voorschoten

Wijngaardenlaan
2252TW Voorschoten

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 421215 | Toegevoegd op 6-7-2016 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding