Van Bron tot Kraan

Fietsroute 420639

Aangeboden door:

2112 40

Omschrijving

De geschiedenis van het Romeinse aquaduct van Berg en Dal gaat terug tot de Bataafse Opstand in het jaar 69. In dat jaar verkeert het Romeinse Rijk in een chaos. Vier generaals roepen zich uit tot opvolger van de gehate keizer Nero, die gedwongen zelfmoord heeft gepleegd.

Elke generaal neemt zijn legers mee naar Rome om de concurrentie te bestrijden. De noordgrens van het Rijk is dan nauwelijk meer bewaakt. Batavenleider Julius Civilis maakt daar handig gebruik van en ontketent een opstand. Een jaar later is het ecter alweer gedaan met de opstand.

De nieuwe keizer Vespasianus stuurt enkele legioenen naar het noorden en laat het Tiende Legioen achter in Nijmegen. Ze vestigen zich in 71 op het terrein van de Hunerberg in het huidige Nijmegen-Oost.

De legionairs hoeven niet of nauwelijk te vechten en worden daarom ingezet voor allerlei klussen, zoals de aanleg van wegen, huizen en openbare gebouwen, vooral in de nieuwe stad Ulpia Noviomagus in Nijmegen-West.
Door de bedrijvigheid in de enorme aardewerkfabriek op de Holdeurn in Berg en Dal, kunnen de legionairs hun legerkamp herbouwen in steen. Door de grote hoeveelheid soldaten en de honderden paarden zijn de waterputten niet toereikend.

De romeinen zijn behoorlijk kieskeurig op het gebied van hygiëne, ze behouden van vers water het liefst uit bronnen. Daarom beginnen ze aan de bouw van een waterleiding (aquaduct). Het aquaduct van Berg en Dal maakt deel uit van een grote familie van aquaducten in het voormalige Romeinse rijk.

Praktische informatie

De route is bewegwijzerd en voorzien van bordjes met links naar de website www.aquaductgroesbeek.nl.
De route loopt niet 'rond', het is daarom raadzaam om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vanaf station Nijmegen bijlijn 8 richting Berg en Dal, uitstappen halte Bisschop Hamerlaan (eindpunt). Voor het begin van de route loop je 150 meter in de rijrichting van de bus, en steekt ter hoogte van no. 125 de weg over.

Leestip! Romeins erfgoed

Lang geleden maakte de regio Arnhem Nijmegen deel uit van het Romeinse Rijk. Als je hier fietst of rondwandelt kom je allerlei sporen uit de Romeinse tijd tegen. Wil je meer weten over de overblijfselen van het Romeinse Rijk in deze regio? Lees dan dit artikel'Romeinse sporen in het zuiden van Gelderland'

Op zoek naar boeiende verhalen, mooie routes of leuke plekjes voor een pauze in Gelderland?Lees hier dan meer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV Arnhem-Nijmegen

De regio Arnhem Nijmegen kenmerkt zich door bijzondere gebieden zoals het Land van Maas en Waal tussen de twee rivieren en de Betuwe. Fiets of wandel door mooie natuurgebieden, bruisende stadsharten en langs de rivieren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Oude Kleefsebaan, 6572AK, Berg en Dal, Gelderland, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Berg en Dal
Oude Kleefsebaan
6572AK Berg en Dal
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

De Meerberg
6571BH Groesbeek

VVV Berg en Dal bij De Holthurnsche Hof

Oude Kleefsebaan
6572AZ Groesbeek
024 684 17 44

nijmegen heyendaal

Heyendaalseweg
6525EE Nijmegen

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 420639 | Toegevoegd op 5-7-2016 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding