De Maria Route

Fietsroute 417091

Aangeboden door:

3925 85

Omschrijving

Vanuit Blitterswijck maak je een prachtige fietstocht tussen de bedevaartsoorden Kevelaer en Smakt: de Jozef Maria Route. Een tocht door een afwisselend gebied met historische bezienswaardigheden. De Maria Route neemt je mee tussen Blitterswijck en het Duitse Kevelaer.

Landgoed de Hamert
De Hamert is een deelgebied binnen Nationaal Park de Maasduinen. Je rijdt er door stille bossen, af en toe zie je akkers en vennen. Parallel aan het fietspad langs de Twistedenerweg ligt het Geldernsch-Nierkanaal dat rond 1770 werd gegraven om water uit de Duitse landbouwgebieden af te voeren naar de Maas. De betonnen constructies langs deze weg zijn restanten van een oude grindwasserij en van zeefinstallaties. De ruïnes zijn als industrieel monument hersteld.

Bedevaartsoord Kevelaer
In 1641 zou Maria in Kevelaer verschenen zijn. Op de Kapellenplatz vind je daarom de Genadekapel uit 1654 en de Mariabasiliek uit 1858. Kevelaer en Twisteden behoorden tot 1701 bij de Zuidelijke Nederlanden; in dat jaar namen de Pruisen dit gebied in. Net onder Tuindorp zie je de karakteristieke rivierduinen die de Maasduinen zo uniek maken. Bij Veerhuys Tante Jet geniet je op het gezellige terras aan de Maas van een drankje, Limburgse vlaai of maaltijd.

Eeuwenoud veer
Al in 1442 werd er melding gemaakt van een veer tussen Wellerlooi en Blitterswijck. Vroeger werden er onder meer bedevaartgangers mee de Maas overgezet die op weg waren naar Kevelaer. In 1954 werd hier door de Engelse en Nederlandse genie een Baileybrug aangelegd, een van de zwaarste van West-Europa in die tijd. De brug betekende tijdelijk het einde voor het veer. In 2002 werd de veerdienst nieuw leven ingeblazen. De dienst wordt gerund door vrijwilligers uit de omliggende dorpen. In tegenstelling tot de meeste reguliere veerponten is dit geen kettingveer, maar een los varende boot met een koplaadklep. Jaarlijks worden er meer dan 40.000 passagiers overgezet. Het veer vaart van april tot en met oktober. Wil je vanuit Veerhuys Tante Jet ook graag de andere lus, de Jozef Route, fietsen? Rij dan ook route 417089.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Kingpolis

Met de fietsverzekeringen van Kingpolis is je fiets altijd goed verzekerd tegen schade en diefstal. Van stadsfietsen tot e-bikes en bakfietsen. Dan kun je dus met een gerust hart eropuit gaan met je stalen ros. De fietsverzekeringen van Kingpolis zijn zowel in 2016 als in 2018 als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Veerhuys Tante Jet (Veerweg, 5863 AR , Blitterswijck, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Veerhuys Tante Jet
Veerweg
5863 AR Blitterswijck
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Ooijenseweg
5863 AK Blitterswijck

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants106.png

Veerhuys Tante Jet

Fietscafe

Restaurant Tante Jet ligt op een van de mooiste plekjes aan de...

Meer informatie
Jachthut Op de Hamert

Pannenkoekenhuis Jachthut op den Hamer

Pannenkoekenhuis

Jachthut op den Hamer ligt aan de rand van het Nationaal Park ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 417091 | Toegevoegd op 30-6-2016 | Laatst gewijzigd op 13-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding