Langs de Merwede naar Gorinchem

Fietsroute 395515

Aangeboden door:

1286 12

Omschrijving

Laat je verbazen door het uitgestrekte, vlakke landschap van Nederland. Je kijkt honderden meters ver, over velden en boerderijen. Landerijen tekenen zich als stippen aan de horizon af. Prachtige huizen staan op grote lappen grond, terwijl de kavels van de verschillende percelen worden afgebakend en doorsneden door kaarsrecht afgegraven slootjes. De rust en ruimte die het landschap van Schelluinen tot Oud-Alblas kenmerkt, zorgt voor een ontspannen gevoel in een typisch Hollandse setting. De grootste plaats waar de fietstocht doorheen voert, is Gorinchem. Waarschijnlijk is de stad ontstaan toen vissers en boeren rond het jaar 1000 hier een nederzetting stichtten, in de monding van de Linge en de Merwede. In de dertiende eeuw werden de omgeving en de stad eigendom van de Heren van Arkel en zij zorgden er voor dat de stad verder versterkt werd. Halverwege de veertiende eeuw werden de opgeworpen wallen versterkt met stenen muren. Daar stonden in totaal 23 torens op en er zaten zeven poorten in, waardoor een echte stadswal ontstond. Het begin van een heuse stad was een feit! Zoek niet verder als je je echt een weekendje volledig wil relaxen.
Amper vertrokken zie je van verre De Peilmolen, al aan de horizon verschijnen. De grondzeiler uit 1818 gaf door middel van seinen het waterpeil door aan de omringende molens. De molen is in 1971 buiten bedrijf gesteld en wordt voor bewoning gebruikt. Korenmolen Nooit Volmaakt werd in 1718 gebouwd, nadat een storm een standerdmolen op deze plek verwoestte. Oorspronkelijk werd de molen als grondzeiler gebouwd, maar in 1764 werd de molen omgebouwd tot stellingmolen. In 1889 brak brand uit in de molen en moest hij grotendeels vernieuwd worden. Daarbij werden onderdelen van oliemolen ‘Nooit Volmaakt’ gebruikt en zo kwam de ronde stenen molen aan zijn nieuwe naam.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

9
9 (Noordzijde, 2969AS, Molenlanden, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

9
Jouw startpunt
Knooppunt 9
Noordzijde
2969AS Molenlanden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Elzenweg
2969BV Molenwaard

Drinkwatertappunt Oasen (Molenlanden)

Dorp
2969 Molenlanden

Bij de notabelen

Kerkstraat 6
2971AL Bleskensgraaf ca
06 - 55 42 77 10
Stuur een mail

sliedrecht

Stationsplein
3364 Sliedrecht

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen Nooit Volmaakt Gorinchem

Nooit Volmaakt

Windmolen

Nadat een stevige storm in 1717 de molen verwoest werd besloot...

Meer informatie
Geen foto van De Peilmolen

De Peilmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 395515 | Toegevoegd op 2-6-2016 | Laatst gewijzigd op 5-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding