Forten en water rond Uithoorn

Fietsroute 395503

Aangeboden door:

1522 81

Omschrijving

De gemeente Uithoorn maakt deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam. De Thamerkerk uit 1835 is een beeldbepalend bouwwerk in het dorp. Deze is al van heinde en verre te zien en de toren werd vroeger dan ook gebruikt als herkenningspunt voor reizigers. Het dorp is ontstaan rond het rechthuis waar de Proost rechtszittingen hield. In het gebied was veel turf te vinden, wat leidde tot turfwinning op grote schaal vanaf 1600. Hierdoor kwamen er grote veenplassen in de omgeving die vandaag de dag nog steeds een fijn recreatiegebied vormen. Bij Uithoorn vind je Natuurgebied Bovenlanden. Dit prachtige gebied van zo’n 470 ha heeft een natuurlijk gevarieerd landschap met natte schraalgraslanden, bloemrijke graslanden, rietvelden en weidevogelgraslanden. Ook de watersnip, blauwe knoop en Spaanse ruiter doen het erg goed in het gebied. Bovenlanden biedt urenlang fiets en wandelplezier voor echte natuurliefhebbers. De eerste bezienswaardigheid is het Fort aan de Drecht. Dit fort hoort bij de Stelling van Amsterdam en bevindt zich aan de Uithoornsche Polder. Het fort diende voor het afsluiten en verdedigen van de accessen, die werden gevormd door de Drecht. Ook beschermde het fort een inundatiesluis die iets zuidelijker lag. Een kleine 5 km verderop kom je bij het Fort bij de Kwakel. Dit verdedigingswerk hoort eveneens bij de Stelling van Amsterdam. Het fort ligt bij het gelijknamige dorp De Kwakel en werd gebouwd in 1890. Het doel van het fort was het oostelijke deel van de ringdijk te verdedigen. Vervolgens kom je langs het laatste fort aan deze route, het Fort bij Kudelstaart. Ook dit fort hoort bij de Stelling van Amsterdam en is gelegen bij het dorpje Kudelstaart. De eerste werkzaamheden aan het fort begonnen in 1890, de laatste vonden plaats in 1906. Sinds 1972 wordt het fort gebruikt als jachthaven voor vakantievierende militairen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Café Op de Hoek (Kudelstaartseweg, 1433 GJ, Kudelstaart, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Café Op de Hoek
Kudelstaartseweg
1433 GJ Kudelstaart
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Boerhaavehof
1433KJ Aalsmeer

Drinkwatertappunt Oasen (Nieuwkoop)

Vrouwenakker
1428RX Nieuwkoop

Veerpont

Uiterweg 426
1431AZ Aalsmeer

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Café Op De Hoek

Café Op de Hoek

Fietscafe

Nadat Kudelstaart tussen 1982 en 2016 zonder café heeft gezete...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort bij Kudelstaart

Fort bij Kudelstaart

Fort

Achter dijken, aan de rand van waterwegen en veelal aan het ei...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Scott, Anders

op:

Alain, Anders

op:

Henri

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 395503 | Toegevoegd op 2-6-2016 | Laatst gewijzigd op 13-11-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding