Giethoorn en Nationaal Park De Weerribben

Fietsroute 395471

Aangeboden door:

2412 96

Omschrijving

Een dagje naar Giethoorn staat garant voor een bijzonder uitje. Het dorpje, dat nog geen 3000 inwoners telt, heeft de bijnaam ‘Hollands Venetië’. Het staat bekend om zijn pittoreske uiterlijk: schattige bruggetjes lopen over waterwegen waar punters in drijven. De sloten en vaarten werden om huizen heen gegraven, zodat het turf uit de omgeving goed afgevoerd kon worden. Door de vervening ontstonden er plassen en meren en door het graven van de waterwegen zo ontstonden er losse eilandjes, waarop de huizen van de inwoners van Giethoorn gebouwd werden. De punters, die worden bestuurd en voortgedreven door de punterboom, maken het plaatje af en doen sterk denken aan de gondels die in Venetië als belangrijkste vervoermiddel dienen. Bij TOP Giethoorn kun je gratis je auto parkeren.

Fietsend door het waterrijke gebied vol stroompjes, kanaaltjes, slootjes en weteringen, zie je molen Giethoorn Molengat staan. Het poldermolentje werd in 1979 gebouwd en staat op het erf van een particulier. Dit gemeentelijke monument kan alleen het water uit het molengat, het meertje waaraan hij zijn naam ontleent, rondpompen. De tjasker is vrijwel helemaal van hout, inclusief de roeden, die oudhollands zijn opgehekt.

Even verderop zie je molen Giethoorn Noord staan. De paaltjasker uit 1970 werd gebruikt om de polder mee te bemalen. Doordat het molentje aan alle kanten is ingebouwd, valt het nauwelijks op en gaat het op een natuurlijke manier op in het landschap.

Niet voor niets won De Weerribben won in 2004 de titel ‘Mooiste plek van Nederland’. De Weerribben zijn begroeid met mooie planten en een verscheidenheid aan bijzondere diersoorten leeft in dit gebied. Het vleesetende blaasjeskruid drijft vaak in grote massa’s op de vennen, meren en plassen, maar ook krabbenscheer, waterlelies en waterscheerling gedijen hier goed. In het rietland kom je vrolijke kleuren van ruigtekruiden tegen, waaronder het wilgenroosje, glidkruid, moerasandoorn en winde, terwijl op verzurend rietland grassen, dopheide, veenmossen, zonnedauw en moeraskartelblad groeien.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Giethoorn (Dominee J.J. Ketstraat, 8355DL, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt TOP Giethoorn
Dominee J.J. Ketstraat
8355DL Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Dominee J.J. Ketstraat
8355DL Steenwijkerland

Oplaadpunt

Dominee J.J. Ketstraat
8355DB Steenwijkerland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen/paaltjestjasker Giethoorn Noord

Giethoorn Noord

Windmolen

Dit molentje staat aan alle kanten ingebouwd en ingegroeid en ...

Meer informatie
Geen foto van Giethoorn Molengat

Giethoorn Molengat

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtig en Giethoorn al best druk (April)"

 geplaatst op:

Hele mooie route. Op de TOP plek konden wij de auto niet kwijt dus hebben we ergens anders(Sportlaan t.o. de sportvelden) onze auto makkelijk kunnen parkeren en vanuit daar de route opgepikt. In Giethoorn liepen we met de fiets in de hand schuifelend achter busladingen toeristen aan het dorp door(onderdeel vd fietsroute). Daarna werd het beter en zelfs goed. Giethoorn is overigens erg leuk om eens gezien te hebben. Bijzonder dorp. De route was verder zeer afwisselend. Prachtige natuur en waterlandschap. In Blokzijl het dorpje bekeken om onze weg weer te vervolgen door prachtig natuurgebied en waterlandschap. Met het Jonen-pontje over. Tip: Check voor vertrek altijd even of alle pontjes wel varen! Aanrader!

"Mooie route!! Aanrader"

  op:

agaath

op:

Hans

op:

"Geweldige omgeving"

 geplaatst op:

Weinig op aan te merken, heel erg veel variatie van dorpje tot vergezichten

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 395471 | Toegevoegd op 2-6-2016 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding