Molens tussen Breda en Drimmelen

Fietsroute 394352

Aangeboden door:

2557 124

Omschrijving

Je fietst vanuit de stad naar het voormalig heide- en stuifzandgebied de Vrachelse Heide. De Heide is tegenwoordig grotendeels beplant met grove den, maar er zijn nog resten van de heide en het stuifzand te vinden. Het gebied is eigendom van Defensie. In het oostelijk deel vind je gemengd bos en eikenstruweel, vroeger aangeplant door boeren om het stuifzand te beteugelen. Hier groeien het grasklokje en heidespurrie en hebben de rode bosmier en het bruin zandoogje hun thuis gevonden. Wie goede oren heeft, kan er de roep van vele vogels herkennen, zoals de groene en zwarte specht, de sperwer, de boomvalk, de havik, de steenuil en ransuil, de gekraagde roodstaart en de bonte vliegenvanger. Korenmolen De Hoop is gebouwd in 1837. De windmolen raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de jaren daarop verving een elektrische maalderij de molen. In 1995 is De Hoop weer maalvaardig gemaakt. De molen maalt nu met twee maalkoppels, op vrijwillige basis. Drimmelen ligt aan de Amer, met aan de overkant Nationaal Park De Biesbosch. In het haventje van Drimmelen kun je bootjes huren om de Amer over te steken en de Biesbosch te verkennen. Vlakbij de haven vind je het Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen van Staatsbosbeheer, waar je alles te weten komt over de Biesbosch en het rijke leven in dit gebied. De stelling van Molen Zeldenrust is grotendeels van ijzer, wat niet vaak voorkomt. De korenmolen dateert uit 1866 en is tot 1946 in bedrijf geweest. In 1994 is de restauratie van de molen voltooid. De Kleine Schans is een vestingwerk uit de Tachtigjarige Oorlog. Het begon in 1590 als het Spaanse legerkamp Roma en werd in 1637 in zijn huidige vorm aangelegd om de scheepvaart op de Mark te beschermen. Het is een vierhoekig gebastioneerd fort met een natte gracht. In 1830 diende het als bolwerk tegen de Belgen in de Belgische afscheidingsoorlog. De schans wordt sinds 2010 gerenoveerd. Je vindt er nu een uitkijktoren, een speelfort voor kinderen, een park met vijvers en een horecagelegenheid. De bastions worden hersteld en er komt een moerasgebied en een evenemententerrein. Voorbij het fort rijd je je fiets het veerpontje op. Het is handig om wat geld bij de hand te houden voor de overtocht. Aan de overkant van de Mark voert de route je verder richting je start- en eindpunt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

81
81 (Chassésingel, 4818TC, Breda, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

81
Jouw startpunt
Knooppunt 81
Chassésingel
4818TC Breda
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Chasséveld
4811DH Breda

UITpunt Breda

Molenstraat
4811GS Breda

breda

Stationsplein
4811AJ Breda

Oplaadpunt

Heerbaan
4817HZ Breda

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Zeldenrust

Zeldenrust

Windmolen

In Hooge Zwaluwe vind je de molen Zeldenrust. Deze molen werd ...

Meer informatie
Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

Neem eens een kijkje bij Molen de Hoop aan de rand van Den Hou...

Meer informatie
Kleine Schans - Etappe 7 - ZWL

De Kleine Schans

Fort

De Kleine Schans wordt dan wel klein genoemd, ze heeft een heu...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuk"

  op:

Patricia

op:

Harry, Anders

op:

"Schitterende route. Absolute aanrader! Geniet!"

  op:

"Prachtige route, zeer de moeite waard!"

 geplaatst op:

Met harde wind gefietst, noord/oost.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 394352 | Toegevoegd op 31-5-2016 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding