Vanuit Leeuwarden via De Alde Feanen

Fietsroute 390508

Aangeboden door:

1930 41

Omschrijving

Een stukje buiten Leeuwarden verruil je de stadse gezelligheid voor de gezelligheid van fietsen langs een route die leidt langs plekjes die niet vaak in één route zijn opgenomen. Zo kom je langs een stuk van de Elfstedenroute op de schaats, passeert het prachtige Tegelbruggetje welke de laatste brug is voor de finish van de Elfstedentocht, waarna de route weer overgaat naar natuur- en recreatiegebied de Kleine Wielen. In combinatie met het oversteken van wateren met diverse pontjes en halverwege de route het Nationaal Park de Alde Feanen te doorkruisen, heeft deze fietsroute alle ingrediënten waar Friesland bekend om staat. Vervolgens kom je weer via het waterrijkgebied en kleine dorpjes terug in Leeuwarden.

Nationaal Park De Alde Feanen
Vanuit Leeuwarden fiets je langs de rivier de Ee naar het plaatsje Wijns alwaar je een het pontje gebruikt om de Ee over te steken. Vanuit het dorpje gaat de route richting Gytsjerk. Onderweg kom je de Tegeltjesbrug tegen. Stoppen is hier een must. Vanuit Gytsjerk fiets je langs het mooie park (Bos van Ypey). Daarna fiets je door het natuur- en recreatiegebied de Kleine Wielen. Hier zie je dat natuur en recreatie heel goed hand in hand gaan. Uiteindelijk via schattige dorpjes als Kleine Geest en Sûwald kom je bij het volgende pontje terecht. Het pontje zet je over naar het fietspad wat zal leiden naar nationaal park de Alde Feanen, een laagveengebied van 2280 hectare groot. Het gebied bestaat uit natte landschappen die het ideale leefgebied vormen voor allerlei dieren en planten. Je vindt onder andere meer dan honderd soorten broedvogels in dit gebied. Vervolgens fiets je via diverse pontjes en bruggetjes naar het watersportdorp Grou.

Hotel - Café ‘t Anker
Vanaf Grou fiets je weer terug naar Leeuwarden. Het start- en eindpunt van deze route ligt bij Hotel Café ’t Anker in het historisch centrum van Leeuwarden. Blijf hier gezellig overnachten en/of geniet van voordelig eten en drinken. Rust lekker uit en verken de volgende dag het bruisende centrum van Leeuwarden welke in 2018 culturele hoofdstad van Europa is. Ook het huren van een fiets of e-bike is mogelijke bij Hotel Café 't Anker.

Bruisend Leeuwarden
Niet alleen de natuur rondom Leeuwarden is de moeite waard. Ook het centrum van de stad mag er wezen. Slenter langs de grachten en bewonder de honderden monumentale gebouwen die hier te vinden zijn, breng een bezoekje aan één van de interessante musea met hun wisselende tentoonstellingen of ga lekker een middagje winkelen. Er valt kortom in Leeuwarden genoeg te beleven in de stad die in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is.

Note: bij het tijdelijk uit de vaart zijn van één van de pontjes is er altijd een stukje alternatieve route via een vaste verbinding die niet direct de kilometers vermeerderd.

Let op; alternatieve route is; startpunt; 26 - 25 - 27 - 30 - 29 -28 etc.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel Café 't Anker (Eewal, 8911 GS, Leeuwarden, Friesland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel Café 't Anker
Eewal
8911 GS Leeuwarden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Korfmakersstraat
8911LA Leeuwarden

VVV Stadsregio Leeuwarden

Sophialaan 4
8911 AE Leeuwarden
058 234 75 50
Stuur een mail

leeuwarden

Stationsplein
8911AC Leeuwarden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Hotel Cafe Het Anker

Hotel Café 't Anker

Hotel

In het bruisende hart van Leeuwarden vind je Hotel Café ’t Ank...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 390508 | Toegevoegd op 25-5-2016 | Laatst gewijzigd op 25-10-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding