Het lieflijke beekdal van de Ruiten Aa

Fietsroute 365933

Aangeboden door:

1158 22

Omschrijving

Westerwolde heeft alles voor een prachtig dagje fietsen. In deze voormalige heerlijkheid in het zuidoosten van Groningen rij je door historische dorpjes. Ook fiets je door het beekdal van de Ruiten Aa, een van de mooiste van Nederland.

Ruiten Aa
Na een tijdje fietsen door het open landschap bereik je het dal van de Ruiten Aa. Deze beek vormt de ruggengraat van Westerwolde, zeker nu hij zijn oorspronkelijke meanders heeft teruggekregen. Langs het water en de omliggende gebieden geniet je volop van de natuur en de stilte. Verderop kom je in Veelerveen langs Niemans Molen, een korenmolen uit 1916.

Ter Wupping
In het pittoreske Wedde maak je een tussenstop op het gezellige terras bij Eetcafé de Leeuw. Je fietst weer verder door het idyllische dal van de Ruiten Aa. Wat is het hier mooi! In Ter Wupping fiets je door een kleinschalig hoeven- en beekdallandschap waar enkele karakteristieke huizen staan, zoals een monumentale boerderij van het Westerwoldse type. In het vlakbij gelegene Onstwedde zie je één van de twee nog bestaande Groningse Juffertorens staan.

Vesting Bourtange
Tijd genoeg? Vlak aan je route ligt de befaamde vesting Bourtange. Je beleeft hier vervlogen tijden, want dit vestingdorp ziet er ongeveer net zo uit als in 1742. Willem van Oranje liet de vesting in de zestiende eeuw aanleggen om Groningen uit Spaanse handen te bevrijden. Bourtange lag destijds namelijk op de bevoorradingsroute die midden door de moerassen liep. De vesting heeft een vijfhoekige vorm, de 14 lindebomen op het marktplein zijn geplaatst langs de zijden van het middelste pentagon. Buiten de vesting zie je nog een deel van het oude moerasland.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

78
78 (Pagediep, 9591AD, Stadskanaal, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

78
Jouw startpunt
Knooppunt 78
Pagediep
9591AD Stadskanaal
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Blekslage
9591TT Stadskanaal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Eetcafe de Leeuw

Eetcafé de Leeuw

Fietscafe

Eetcafé de Leeuw ligt midden in Westerwolde: een regio in Oost...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 365933 | Toegevoegd op 25-4-2016 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding